Slučaj Golec: Kriva procjena ili ipak...?

Čelnici Hrvatskog taekwondo saveza odlučili su na kvalifikacije za OI u Rio de Janeiru poslati Lovru Brečića, 461. na svjetskoj rang-listi dok je 14. na svjetskoj WTF ljestvici u teškoj kategoriji  Vedran Golec inače i viceprvak Europe i jedini hrvatski osvajač medalje na Europskim igrama 2015. ostao u Zagrebu.

Neiskusni Brečić zaustavljen je već u prvom kolu od Moldavca Stepana Dimitrova sa 6:5.

Još dandanas mi ne možemo znati tko će stati iza te odluke jer radi se o procjeni, a o procjeni koga i kojeg tijela to još uvijek ne znamo. Savez, odnosno dotični ljudi iz savezi obmanjuju javnost preko medija sa statistikama borbi. Sport nije statistika, ne može jedna statistika odlučivati tko je bolji, a tko lošiji na terenu kada govorimo o borilačkom sportu. HTS se brani činjenicom da sam ja imao 40-ak posto pobjeda u odnosu na borca koji je imao 60-ak posto, ali radi se o statistici koja nije mjerodavna. Mjerodavna je svjetska taekwondo ljestvica zato što prvih šest boraca ide izravno na Olimpijske igre, ja nisam uspio iako sam imao najbolju namjeru da olakšam Savezu u tome da odem u prvih šest. No, taj isti Savez me nije poveo na dva ključna turnira u olimpijskom ciklusu 2012./2013. na europsko i svjetsko prvenstvo i mogu reći da mi je falio taj jedan korak da odem direktno u Rio, objasnio je Golec.

Hrvatskom olimpijskom odboru svakako je u interesu na OI imati što veći broj sportaša, no ističu da u ovom konkretnom slučaju nisu mogli ništa promijeniti, ali će ipak čelnici saveza morati na skorašnjem sastanku izvijestiti kako su prošle kvalifikacije u Istanbulu.

Hrvatski olimpijski odbor nema instrument kojim bi jednom nacionalnom savezu mogli uvjetovati da ne neko natjecanje, pa bilo ono i kvalifikacijskog karaktera za odlazak na olimpijske igre, da mi uvjetujemo ili da odrđujemo tko će ići, rekao je glavni tajnik HOO-a Josip Čop i dodao: Bilo bi normalno da u nekim situacijama postoji odgovornost za odluke koje se donose, ne samo na razini sporta, nego općenito u svim našim djelatnostima. Pa ako se procijeni da to što je netko donio takvu odluku nije zadovoljavajuće, da za takvu odluku snosi odgovornost.

Gosti Drugog programa Hrvatskog radija u emisiji Sportski mikrofon jučer su bili glavni tajnik HOO-a Josip Čop i Vedran Golec. Poslušajte snimku emisije.