Grad Osijek prihvatilo ponudu mađarskog poduzetnika za kupnju udjela u NK Osijeku

Osječko Gradsko vijeće je na sjednici jednoglasno prihvatilo ponudu mađarskog poduzetnika Lorinca Meszarosa za kupnju 46,6 posto vlasničkog udjela grada u Nogometnom klubu Osijek, po cijeni od 100 tisuća kuna.

Orbanov prijatelj, mađarski tajkun - kupuje NK Osijek

Meszaroseva ponuda bila je jedina na javnom natječaju, a prethodno ju je prihvatilo nadležno gradsko povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika svih stranaka u Gradskom vijeću.

Predsjednik Povjerenstva vjiećnik Damir Kramarić (HDZ) kazao je kako je zaključeno da se dosdašnja situacija u klubu mora završiti pronalaženjem  dobije privatnog vlasnika, pri čemu je ideja vodilja bila obavljena privatizacija NK Rijeka. Istaknuo je kako je gospodarska siutacija takva da grad više  može ulagati milijune u NK Osijek, jer ima i drugih klubova o kojima treba skrbiti, a ovom odlukom klub se može spasiti od likvidacije i rasteretiti gradski proračun.

Vijećnik Hrvatskih laburista Jaroslav Pecnik kazao je kako će stranka podržati prijedlog, ali i upozorio da se tako preuzima velika odgovornost, jer je, po njegovim saznanjima, Meszaros, kojega se u medijima povezuje s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom čovjek krajnje sumnjive ekonomske i poduzetničke prošlosti.

Ustvrdio je kako se o Meszarosu raspitao kod svojih poznanika u Budimpešti, i saznao da on u Mađarskoj ne uživa ugled, a s obzirom da se u pronalaženje kupca uključio saborski zastupnik HDSSB-a Branimir Glavaš, Pecnik je upozorio da je sve što je Glavaš poduzimao, završilo s nekakvom aferom.

Gradonačelnik Ivan Vrkić pozvao je vijećnike da se suzdrže od političkih kvalifikacija, posebice, ako bi mogle biti štetne za grad i klub, ili ugroziti već gotovo dovršeni posao, čiji bi neuspjeh klub odveo u likvidaciju. Vrkić je javno zahvalio Glavašu jer mu je, kako kaže, on preporučio i doveo kupca, koji je spreman uložiti svoj novac, kako bi spasio klub.

Vijećnik HDSSB-a Karlo Šatvar ocijenio je kako je cijena od 100 tisuća kuna za vlasnički udio grada realna, s obzirom su ukupna dugovanja kluba oko 3 milijuna eura. Podsjetio je kako je  ulagač već posudio milijun kuna NK Osijeku, iako još nije niti ušao u klub, a da o ozbiljnosti njegovih namjera govori i 2 milijuna eura, na računu u OTP banci, koje je odmah spreman uložiti u klub te pregovori koji se, usporedno s otkupom ovih dionica, vode i i o preuzimanju dugova kluba.

Nakon odluke o prihvaćanju ponude Vrkić je kazao kako posao nije gotov, jer sada ulagač uneposrednim pregovorima s vjerovnicima treba riješiti problem potraživanja prema klubu, prije svega s Gradskom bankom, te dogovoriti se s ostalim dioničarima, jer u ponudi stoji da će posao biti zaključen, ako kupac stekne u paketu 90 posto dionica.

U izjavi novinarima Vrkić je kazao kako, po njegovim saznanjima, pregovori idu u dobrom smjeru te kako ima informaciju da će novi vlasnik za nekoliko dana doći u Osijek, kako bi se razgovaralo o budućim ulaganjima u klub.