Uzdrman svijet tenisa: 16-orica među 50 najboljih namještaju?

Svijet tenisa uzdrman je u ponedjeljak, baš na prvi dan Australian Opena, optužbama o namještanju mečeva na koje teniska tijela nisu željela reagirati i dizati prašinu.

BBC je objavio da je čak 16 igrača koji su među 50 najboljih na svijetu bilo prijavljivano tijelu zaduženom za poštenje i fair-play (TUI), a osmorica sudjeluju na danas započetom Australian Openu.

Mnogi su priznali da to otkriće i nije otkriće insajderima u teniskom svijetu, pa je tako i Novak Đoković danas u melbourneu priznao da je dok je bio mladi igrač članu njegovog stožera bilo predlagano da se uključi u namještaljke. Ipak, većina mutnih stvari događa se na malim turnirima, izvan svijetala reflektora. Iskušenja su velika, a opasnost od hvatanja malena.

Mnogo turnira je bez televizijskih prijenosa, a na njima često velika imena neobjašnjivo izgube od nepoznatih suparnika,
rekao je Steve Georgakis, predvač na sidnejskom sveučilištu, koji istražuje sumnjive rezultate u tenisu, dodavši: Ako pogledate velike turnire i Olimpijske igre, na njima favoriti obično pobjeđuju. No na nekom manjem natjecanju sljedeći tjedan izgube i tko može dokazati da to nije zbog iscrpljenosti ili ozljede, kaže Georgakis.

Sportsko klađenje eksplodiralo je u popularnosti zadnjih godina, s rastom online industrije igara na sreću, pa trenutačno vrijedi čak oko tri tisuće milijardi dolara. U tom moru novca tenis je drugi anjatraktivnij isport, ispred je samo nogomet.