Filip Grgić izborio Olimpijske igre u Riju

Na europskom kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre 2016. u Rio de Janeiru, svoje mjesto na najvažnijim sportskim igrama na svijetu izborio je taekwondoaš – Filip Grgić.

Grgić je ulaskom u finale u Istanbulu osigurao svoje mjesto među 16 najboljih svjetskih taekwondo boraca u kategoriji do 68 kilograma. Hrvatska će tako, po prvi puta na Igrama imati muškog predstavnika u taekwondou, što predstavlja i povijesni uspjeh Grgića.

Hrvatske će tako ovoga ljeta na Igrama u Riu imati najviše predstavnika u taekwondou u svojoj povijesti – troje. Dvije predstavnice, sestre ZaninovićLucija (do 49 kg) i Ana (do 57 kg) i jednog predstavnika – Grgića.

Grgić je pobjedama nad: Kaljanec (BiH) 6:3; Braginski (Izrael) 7:6 i Fejzić (Srbija) 16:9 ušao u finale i izborio plasman u Rio. Naš najsvježiji olimpijac, nakon toga je borbu u finalu izgubio od predstavnika Poljske, Karola Robaka, koji uz našeg Grgića također putuje u Rio kao plasirani europljanin u kategoriji do 68 kg.

Grgić, član zagrebačkog kluba Metalac, koji je prvi i još uvijek jedini hrvatski svjetski prvak u taekwondou (SP 2007.) i dvostruki viceprvak Europe (2010.;2012.), a svoje mjesto na olimpijskim igrama izborio je iz trećeg pokušaja. Naime, zbog iznimno rigoroznog sustava kvalifikacija u taekwondou i samo 16 mjesta u 4 težinske kategorije, svoje mjesto za dlaku je izgubio 2008. za Peking i 2012. za London. Ipak, iskustvo i dugogodišnji predani rad Grgiću je osiguralo mjesto pod olimpijskim brazilskim suncem.

Taekwondo reprezentacija iz Istanbula se u Zagreb vraća u ponedjeljak.