Đoković sportaš Balkana, Perković osma, Rakitić deveti

Najbolji tenisač svijeta Srbin Novak Đoković proglašen je najboljim sportašem Balkana u 43. godišnjem izboru Bugarske novinske agencije (BTA) u kojem je sudjelovalo deset regionalnih agencija.

Hrvatska atletičarka Sandra Perković i hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Rakitić zauzeli osmo, odnosno deveto mjesto.  

Đoković je u izboru dobio 90 glasova, dok je drugi grčki gimnastičar Eleftherios Petrounias, svjetski i europski prvak na karikama, dobio 45 glasova. Treći je srednjoprugaš Amel Tuka iz Bosne i Hercegovine, osvajač zlatne medalje na Europskim igrama u Bakuu i brončani sa Svjetskog atletskog prvenstva.

Đoković je peti put izabran za najboljeg balkanskog sportaša i tako se izjednačio s  bugarskom skakačicom u vis Stefkom Kostadinovom koja je proglašavana najboljom 1985., 1987., 1995., 1996. i 1997.

Hrvatska bacačica diska, osvajačica srebrne medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu, Sandra Perković je na osmom mjestu s 24 bodova, a Ivan Rakitić, hrvatski reprezentativac i nogometaš Barcelone, deveti je s 20 bodova.  

U izboru kojeg organizira Bugarska novinska agencija sudjelovalo je 10 regionalnih novinskih agencija među kojima i HINA. Osim HINA-e i BTA-e, za najboljeg sportaša Balkana između 40 kandidata glasovali su još i novinari ANA-MPA-e (Grčka), AGERPRES-a (Rumunjska), AA-e (Turska), TANJUG-a (Srbija), MINA-e (Crna Gora), MIA-e (Makedonija), FENA-e (Bosna i Hercegovina) i ALBPRESS-a (Albania).        

Prvih 10 u 43. BTA-inom  izboru za "Najboljeg sportaša Balkana"  2015.:

 1. Novak Đoković (Srbija) - tenis - 90 bodova
 2. Eleftherios Petrounias(Grčka) - gimnastika - 45
 3. Amel Tuka (BiH) - atletika - 37
 4. Simona Halep (Rumunjska) - tenis - 32
 5. Taha Akgul (Turska) - hrvanje - 30
 6. Staniliya Stamenova (Bugarska) - kanu i kajak - 28
 7. Riza Kayaalp (Turska) - hrvanje grčko-rimskim stilom - 26
 8. SANDRA PERKOVIĆ (HRVATSKA) - atletika - 24
 9. IVAN RAKITIĆ (HRVATSKA) - nogomet - 20
10. Daniel Asenov (Bugarska) - boks - 18
 ...