Hrvatski košarkaši ipak na kvalifikacijama za Rio?

Češka, Njemačka, Italija, Filipini, Srbija i Turska kandidati su za domaćine kvalifikacijskih turnira za Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Koja će trojka ugostiti košarkaše, FIBA će službeno objaviti 19. siječnja.

Prema pisanju talijanskih medija, domaćinstvo tri ključna turnira početkom lipnja dobit će njihov Torino, Beograd i filipinski Pasay.

Vijest su prenijeli i srbijanski mediji. Srbija bi dobivanjem domaćinstva bila korak bliže prvom plasmanu na Igre od samostalnosti, objavio je Tanjug.

Ovakav mogući rasplet išao bi na ruku i hrvatskoj reprezentaciji. Budu li u Europi igrana dva turnira u zemljama koje su već osigurale kvalifikacije, a to su u ovom slučaju Srbija i Italija, povećava se kvota europskih reprezentacija, pa bi Hrvatska, kao deveta s posljednjeg EP-a, također ušla u kvalifikacije, a unutra bi bila i Latvija.

Neugodan rasplet za Hrvatsku bio bi ako domaćinstvo kvalifikacijskih turnira dobiju zemlje koje nisu već osigurale nastup u njima, kao što su Njemačka i Turska, jer u tom slučaju one bi kao domaćini automatski zauzele preostala slobodna mjesta.

Gradovi-kandidati su Torino, Beograd, Prag, Hamburg, filipinski Pasay i jedan još neodređeni turski grad.