EP: Drugi poraz hrvatskih vaterpolistica

Vaterpolistice Hrvatske poražene su u srijedu u drugom kolu skupine B Europskog prvenstva od Srbije s 8:4  (1:3, 2:0, 3:1, 2:0).

Hrvatske sirene, koje su prvi put izborile nastup na Europskom prvenstvu, propustile su jedinu realnu prigodu ostvariti prvu pobjedu na velikim natjecanjima.

Naravno da nitko od njih nije očekivao pobjedu protiv aktualnih europskih prvakinja Španjolske, od kojih su u prvome kolu poražene s 29:3, baš kao što nitko ne očekuje da će u sljedećem kolu u petak pružiti značajniji otpor jednoj od najbolih ženskih vaterpolskih družina na Starom kontinentu Italiji, ali očekivalo se da bi u susretu sa Srbijom mogli odigrati barem neizvjestan susret.

Naše su odlično otvorile utakmicu te su golovima Milković i Balić povele s 0:2, da bi nakon još jednog pogotka Milković prvu četvrtinu dobile s 1:3. Sve ostale  četvrtine pripale su Srbiji, a Hrvatice nisu mogle zaustaviti Jelenu Vuković, koja je s četiri gola najzaslužnija za pobjedu domaće ekipe.

Očekivao se veći otpor Hrvatsker, jer se radi o dvije po svemu izjednačene ekipe, osim što su Srpkinje iskusnije, igraju pred svojom publikom i na okupu su od kolovoza.

Izgubivši utakmicu protiv Srbije naše reprezentativke su propustile prigodu da se u konačnici bore za deveto mjesto, pa im ostaje da se s Portugalom i Turskom obračunaju za poredak od 10. do 12 mjesta.

Golove za Hrvatsku postigle su Emmi Milković 2,  te Ivana Butić i Tereza Balić po jedan, dok su za Srbiju golove dale: Vuković 4, Rudić 2, te Jakovljević i Čorović po jedan.

Odabranice izbornika Nikša Savina, s prosjekom od 19 godina, daleko su najmlađe na ovom prvenstvu, jer za reprezentaciju, pored pet seniorki i šest juniorki, igraju i dvije kadetkinje.

To je inače drugi nastup naših najboljih igračica na EP-u, s tim što su 2010. u Zagrebu to pravo stekle zato što smo bili domaćini prvenstva, a realno teško bi i nastupile u Beogradu da LEN nije odlučio povećati broj ženskih ekipa s osam na 12.  Od ekipe koja je 2010. godine u Zagrebu  uz četiri poraza osvojila posljednje, osmo mjesto,  danas igra jedino kapetanica i naša najstarija igračica Emmi Milković (28) iz riječkog Primorja.

Sljedeću utakmicu naše reprezentativke igraju u petak, 15. siječnja u 11 sati protiv selekcije Italije.