Marko Šivak: Ispiti zrelosti u Srbiji i Poljskoj

Poraz od Srbije u prvom nastupu na Europskom vaterpolskom prvenstvu je neugodan, prije svega zbog načina na koji se dogodio. No često je takav sud koji se donosi ispred malih ekrana vrlo subjektivan, a realnost sasvim drukčija. Hrvatska je u Beograd otputovala bez trojice važnih igrača – Dobuda, Obradovića i Muslima. To je pola momčadi, s obzirom na to da se vaterpolo igra sa šest igrača i vratarom.

Slično je i u rukometu. Izbornik Babić poveo je u Poljsku sedamnaest igrača, od kojih će jedan utakmice pratiti s tribina. Čekat će se posljednji trenutak da bi se vidjelo stanje s ozljedama Karačića i Brozovića. Problema s gležnjem ima i Duvnjak, a zbog njih je preskočio i utakmicu u Kopru, za koju se Sergej Rutenka čudio da Hrvatska uopće može izgubiti s 15 pogodaka razlike. Ne treba zaboraviti ni izostanak Igora Vorija, na prvenstvo smo poveli tri kružna napadača koja će biti pod posebnim povećalom.

Na vaterpolskom prvenstvu utakmica sa Srbijom bila je repriza dva prošlogodišnja finala – onog u Svjetskoj ligi i onog na Svjetskom prvenstvu. Uslijedila je utakmica s utopljenicima Francuzima, no kakvi će tek biti utopljenici Maltežani u trećem kolu? Od Francuza su u Beogradu izgubili s deset razlike, u kvalifikacijama za EP i sa 17! Još jednom je LEN pogriješio s formatom natjecanja jer "utapanje" u plivalištu je sve samo ne promocija sporta.

Što se formata rukometnog Eura tiče, bilo bi idealno izboriti prvo mjesto u skupini jer ono donosi čak tri dana odmora uoči drugog kruga. To bi našim igračima itekako dobro došlo. Vaterpolisti će u Beogradu "rasti" kako će turnir odmicati. Nadajmo se da će istim stopama kročiti i rukometaši u Katowicama i Krakovu. Europska prvenstva i za vaterpoliste, i za rukometaše će biti ispit zrelosti uoči Olimpijskih igara, koje polako kucaju na vrata.