FIFA: Jerome Valcke dobio otkaz kao glavni tajnik

FIFA je dala otkaz Jeromeu Valckeu na mjesto glavnog tajnika zbog optužbi za korupciju vezanu za prodaju ulaznica za Svjetsko prvenstvo 2014.

FIFA-in odbor za hitne situacije donio je odluku 9. siječnja 2016. o otkazu Jeromeu Valckeu na mjesto glavnog tajnika FIFA-e
, stoji u priopćenju svjetske nogometne organizacije.

Prošli je tjedan FIFA-in etički odbor produljio suspenziju, pod kojom je od 17. rujna, na još 45 dana objavivši da otvara službeni postupak protiv Valckea. Valcke je do sada odbacivao sve optužbe zbog kojih bi mogao dobiti zabranu bavljenja bilo kakvim aktivnostima vezanim za nogomet na devet godina. FIFA-in etički odbor sumnjiči 55-godišnjeg Francuza za sukob interesa, nuđenje i primanje mita te za odbijanje suradnje s istražiteljima.

Bivši marketinški direktor koji je maknut iz FIFA-e u prosincu 2006. zbog slučaja s karticama Visa/MasterCard,  a onda vraćen i promoviran šest mjeseci poslije zahvaljujući Blatteru, u lipnju je osumnjičen za umiješanost u transfer od 10 milijuna dolara iz Južnoafričke Republike prema računu Jacka Warnera, jednog od bivših potpredsjednika FIFA-e.  

Predsjednik FIFA-e Blatter i predsjednik UEFA-e Michel Platini su 21. prosinca dobili zabranu bavljenja nogometom na osam godina zbog sumnjivog transfera od 1,8 milijuna eura.