Filip Hrgović dobio poštanski žig sa svojim likom i imenom

Najbolji hrvatski boksač Filip Hrgović dobio je još jedno priznanje. Hrvatsko društvo olimpijske filatelije i memorabilije (HDOFM), te Hrvatska pošta predstavili su poštanski žig posvećen Hrgovićevoj zlatnoj medalji osvojenoj na Europskom prvenstvu u Bugarskoj.

Ugodno sam iznenađen i počašćen što su se HDOFM i Hrvatska pošta sjetili moga europskog zlata. Nadam se da ću ih sljedeće godine, nakon Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, "natjerati" da izdaju poštansku marku s mojim likom, a možda jednog dana dobijem i svoju novčanicu, našalio se Hrgović na prigodnoj svečanosti u poštanskom uredu u Jurišićevoj ulici u Zagrebu.

Najbolji hrvatski boksač i najbolji sportaš Zagreba u 2015. godini osvojio je zlatnu medalju u superteškoj kategoriji na Europskom prvenstvu u kolovozu u Bugarskoj. To je prvo hrvatsko zlato od osamostaljenja, a jedini koji je to uspio prije njega bio je legendarni Mate Parlov koji je naslov europskog prvaka osvajao dva puta 1971. u Madridu i 1973. godine u Beogradu.

Prigodnoj svečanosti su osim Filipa Hrgovića i njegova trenera Leonarda Pijetraja nazočili predsjednik i tajnik HDOFM-a Ivan Librić i Zdenko Brezarić, te Stela Prislan-Fujs iz Ureda za korporativni marketing i razvoj Hrvatske pošte.

U početku ne bijaše poštanska marka, kako se često misli, nego poštanski žig. Dva stoljeća prije pojave prve marke počeo se u Velikoj Britaniji koristiti prvi poštanski žig. Posebno mi je drago da u suradnji s HDOFM-om nakon niza godina možemo prigodnim žigom obilježiti veliki boksački rezultat Filipa Hrgovića, naglasila je Stela Prislan-Fujs, dodavši da će sve pošiljke otpremljene tijekom današnjeg dana iz poštanskog ureda u Jurišićevoj ulici nositi žig posvećen Filipu Hrgoviću.

Tajnik HDOFM-a Zdenko Brezarić otkrio nam je da se radi o tek četvrtom prigodnom poštanskom žigu s boksačkom tematikom od 1991. godine. Jedan je bio posvećen legendarnom Mati Parlovu, a dva Europskom boksačkom prvenstvu koje je 2004. godine održano u Puli.