FIS nije dao zeleno svjetlo, sljemenske utrke otkazane

Međunarodna skijaška federacija odlučila je zbog pomanjkanja snijega i pretoplog vremena otkazati Vip Snow Queen Trophy, odnosno slalomske utrke najboljih svjetskih skijašica i skijaša na Sljemenu, koje su se trebale održati 5. i 6. siječnja. Organizatori sljemenskih utrka nisu uspjeli uvjeriti predstavnike FIS-a kako će na vrijeme uspjeti pripremiti Crveni spust.

FIS je odlučio da će se ti slalomi održati u istom terminu u talijanskom skijalištu Santa Caterini. 

FIS nije želio preuzeti rizik

Iako vremenska prognoza najavljuje dolazak minusa i hladnijih dana, predstavnik FIS-a Emmanuel Couder je nakon konzultacija s prognostičarima Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske zaključio kako su dugoročne vremenske prognoze, iako i dalje daju negativne temperature, nešto toplije nego prethodnih dana te FIS ne može dati zeleno svjetlo i ući u rizik da staza ne bude na vrijeme spremna.

U subotu je nakon snježne kontrole bio iskazan određeni optimizam te je ženski slalom pomaknut s 3. siječnja na 5. siječnja, no nakon sastanaka u ponedjeljak FIS je odlučio otkazati ovogodišnje utrke Snježne kraljice.

Pažljivo smo pregledali količine snijega i prognozu za naredne dane i ne vidimo situaciju koja bi nam mogla garantirati dobru utrku na Sljemenu za najbolje svjetske skijaše i skijašice. Organizacijski odbor je probao napraviti sve, ali nažalost morali smo otkazati utrke, izjavio je direktor Svjetskog kupa za skijaše Couder.

Pavlek: Učinili smo sve što smo mogli

Direktor Organizacijskog odbora utrka Snježne kraljice Vedran Pavlek naglasio je kako su uradili sve da se utrke održe, ali da im vremenska situacija nije išla u korist: Ekipa Skijališta Sljeme i organizatora, koja radi na pripremi snijega, dala je sve od sebe, ali zbog dugotrajnih visokih temperatura nije bilo moguće pripremiti dovoljne količine snijega za održavanje utrke. Sve što nam treba su još tri hladna dana, no iako ide zahlađenje ne možemo sa stopostotnom sigurnošću jamčiti dovoljne količine snijega kao i kvalitetnu pripremu staze na vrijeme.

Što se financijskih implikacija otkazivanja utrka tiče, sve do danas nastale troškove, koji se u najvećoj mjeri odnose na montažne objekte koji su morali biti postavljeni znatno prije utrka, snosi osiguranje koje će ih podmiriti u potpunosti.

To je već drugi put u posljednje tri godine da su organizatori VIP Snow Queen Trophyja, zbog pomanjkanja snijega, prisiljeni otkazati sljemenske utrke.