Heroine i heroji hrvatskog sporta u 2015.

Osvajanjem četvrte uzastopne Dijamantne lige i svjetskog srebra u Pekingu Sandra Perković ostala je na tronu najuspješnije hrvatske sportašice u ovoj godini, no Peking će biti zapamćen i po povratku njezine prethodnice Blanke Vlašić, koja se nakog dugotrajnih ozljeda vratila srebrnim skokom.

Na europskim tatamijima bile su uspješne naše karatistice - Maša Martinović u debitantskom nastupu u pojedinačnoj konkurenciji okitila se zlatom, a sjajnu sezonu potvrdila je i naslovom na prvim europskim igrama u Bakuu. Njezina kolegica iz reprezentacije Ana Lenard osvojila je europsko srebro.

U taekwondoou, Iva Radoš okitila se brocom na svjetskoj razini do 73 kg, kao i  Ana Zaninović u kategoriji do 53 kilograma.

Snježana Pejčić i dalje malokalibarskom puškom ležeći na 50 metara precizno pogađa mete, dokaz tome je i europsko srebro iz Maribora.

U prosincu najljepšu čestitku iz Izraela poslala nam je Sanja Jovanović, koja je nakon tri godine, s broncom na 50 metara leđno, u malim bazenima ponovno bila na pobjedničkom postolju.

Naše sportašice uspješno su pratili i sportaši. Gimnastičar Mario Možnik na europskoj smotri u Francuskoj zadivio je žiri svojom vježbom na preči i osvojio prvo europsko zlato za hrvatsku gimnastiku.

Za najviša mjesta na postolju zadužen je bratski dvojac Sinković, Martin i Valent - nakon europskog zlata u svibnju sjajnu formu potvrdili su i u rujnu na svjetskoj razini. Za još ljepše vijesti iz veslanja pobrinuo se nakadašnji član olimpijskog četverca Damir Martin, koji je postao europski prvak u samcu.

Dvadesettrogodišnji dečko iz Dubrave Filip Hrgović ispisao je novi stranicu hrvatskog boksa, nakon 42 godine i Mate Parlova Hrvatska je dobila još jednog europskog prvaka, i to u kraljevskoj kategoriji. Sjajnu predstavu upotpunio je Hrvoje Sep, koji se našao na pobjedničkom postolju s brončanom medaljom u poluteškoj kategoriji.

Kao i karatašice, uspješni su bili i karataši koji su se okitili europskim broncama, Danil Domdjoni u kategoriji do 67 kilograma, kao i naši karataši u sastavu Ermenc, Maškarin, Padovan.

Jedra puna vjetra imali su i naši jedriličar Ivan Kljaković Gašić, koji je osvojio europsko zlato, Tonči Stipanović broncu, a posada Šime Fantela i Igor Marenić doplovila je do svjetskog zlata.

Da je i dalje bistra oka i mirne ruke potvrdio je i Giovanni Cerngoraz, koji je osvojio Svjetski kup u trapu.

I kad je riječ o tenisu, ova godina zasigurno će ostati u lijepom sjećanju Ivanu Dodigu, koji se u paru s Brazilcem Melom okitio krunom karijere, osvojivši naslov Roland Garossa.  Svakako čestitke idu svim našim sportašima koji su hrvatsku predstavili u najboljem svijetu jedako kao i mladim nadama koje dolaze.

Uz njih ne zaboravimo i ostale naše sportaše i sportašice poput zlatne ženske kuglačke reprezentacije, ili zlatni uspjeh dvojca Brnić - Miličević u štafetnom izbijanju, kao i reprezentacija u samostrelu. Tu su još i naši paraolimpijce koji su ove godinu također zavšili s vrhunskim rezultatima.