VIDEO: Skijaši lutke za testiranje? FIS tvrdi da 'zračni jastuk' spašava

Odijelo sa zračnim jastukom spriječilo je teže ozljede pri padu Austrijanca Matthiasa Mayera na spustu u Val Gardeni, objavila je Međunarodna skijaška federacija (FIS) odgovarajući na kritike koje su se pojavile u skijaškom svijetu.

Najglasniji u tim kritikama bio je najbolji američki skijaš Ted Ligety koji je na svojoj Facebook stranici napisao da mu se čini kako je spomenuto odijelo "poslužilo kao poluga na kojoj su se slomili Mayerovi kralješci".

Doista je neshvatljivo da se skijaši upotrebljavaju kao lutke za testiranje i eksperimentiranje s neprovjerenim zaštitnim sustavima, dodao je Ligety.Mayer je bio jedan od šestorice skijaša koji su nosili zaštitno odijelo, nakon što je ono godinama bilo testirano, a tek ove sezone dopuštena je uporaba u Svjetskom kupu.

Mayer je zbog loma šestog i sedmog prsnog kralješka u nedjelju podvrgnut operativnom zahvatu u klinici u Innsbrucku. No, pozivajući se na mišljenja liječnika i znanstvenika koji su sudjelovali u izradi zaštitnog odijela, a koji su se okupili u sjedištu Austrijskog skijaškog saveza, FIS donosi argumente kojima potkrepljuje tezu da bi Mayer bez odijela pretrpio još teže ozljede.

Austrijski liječnik Michael Gabl rekao je da je zračni jastuk "najvjerojatnije spriječio dodatne ozljede prsnog dijela kralježnice", dok je Günther Hujara iz FIS-a zaključio da je sustav bio ispravan i da "nijedan od njegovih dijelova nije mogao prouzročiti ozljede".

Sustav se napuhao nakon što je Mayer izgubio kontrolu nad skijama te se odbačen u zrak zarotirao za 180 stupnjeva i snažno udario tijelom u podlogu. Stručnjaci iz Dainesea, proizvođača zaštitnog odijela, izmjerili su da je Mayer udario o tlo pri brzini od 109 km/h te bio izložen 13G gravitacijskoj sili.