Šivak: Treba doći do zaokreta u komunikaciji s novinarima

Hrvatski nogometni savez (HNS) treba imati dobre odnose s državom kako bi se mogla popraviti situacija s izgradnjom i obnovom infrastrukture bez koje ćemo teško održati korak s konkurencijom, rečeno je na prvom božićnom Nogometnom forumu HNS-a koji je održan u Zagrebu.

Teme Nogometnog foruma bile su uloga i važnost medija u hrvatskom nogometu, te povezanost nogometa i gospodarstva o čemu su govorili novinari, urednici, medijski djelatnici, te ekonomski stručnjaci, gospodarstvenici i nogometni dužnosnici, a raspravu je moderirao Ivica Blažičko.

Hrvatski nogometni savez je tu zbog navijača ali nama je te teško stvoriti pozitivno ozračje u situacijama kada je 95 posto tekstova o reprezentaciji negativno intonirano ili kada igramo na stadionima od kojih većina nemaju ni pošteni WC, kazao je predsjednik HNS-a Davor Šuker naglasivši da je hrvatski nogomet najbolji hrvatski izvozni proizvod.

Po riječima novinara Slobodne Dalmacije Mladena Bariše većina problema u našem nogometu proizilazi iz činjenice da je u hrvatskom društvu srušen sustav vrijednosti.

Glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola kazao je da tiraža SN poraste i do 50 posto kada nogometna reprezentacija u nekoj važnoj utakmici pobijedi te naglasio da unatoč činjenici što svi tiskani mediji prolaze kroz teško razdoblje jer se teži senzacionalizmu.

Istini se može prići s puno strana, a nas u SN zanima isključivo sport o kojemu pišemo svaki dan. Afere su nam narušavale nakladu, rekao je Šola.

Govorilo se i o tabloizaciji medija čemu najviše pridonose pojedini portali, a novinar riječkog Novog lista Marko Cvijanović istaknuo je da nije svaki kritički tekst pljuvački.

Nikad ne bih napisao da su igrači nakon plasmana na veliko natjecanje popili dvije, tri čašice vina. Međutim, reagirat ćemo kad se ne plasiraju na SP u Južnoj Africi i kad igrači zalome vani i vraćajući se u rovinjski hotel ne mogu pronaći vrata. Tad treba reagirati jer je takav kontekst kad su bili neodgovorni, rekao je Cvijanović.

Novinar Jutarnjeg lista Alen Lesički rakao je da često po portalima čita razmišljanja i stavove osoba koje nikada nije video ni utakmicama, a kamoli na treningu momčadi o kojoj pišu.

Najlakše je skrivati se jer osobu o kojoj pišeš ne susrećeš svaki dan na presicama, a na temelju nečijeg mišljenja gradiš svoje mišljenje, kazao je Lisički koji smatra da senzacionalistički naslovi ne prodaju novine.

Novinar Hrvatskog radija Marko Šivak zatražio je od vodstva HNS-a da na stadionima osiguraju novinarima barem korektnu internetsku vezu.

Mislim da bi trebalo doći do zaokreta u komunikaciji s novinarima i da bi prije svake utakmice najveće zvijezde trebale dati izjave. Nakon pobjede od 5-1 protiv Norveške svi su reprezentativci otišli u autobus, a samo su Kramarić i vratar Subašić stali pred novinare. Znam da igrači imaju odbojnost prema negativnoj atmosferi, u kojoj jedna portal poziva na bojkot reprezentacije i HNS-a, ali to treba popraviti, zaključio je Šivak.

Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak upozorio je da neki mediji pišući o reprezentaciji i aktivnostima HNS-a ignoriraju činjenice.

Jučer smo imali Skupštinu HNS-a  s koje su neke TV kuće kao najvažniju vijest prenijele samo izjavu predsjednika Šukera u kojoj on daje podršku predsjedniku UEFA-e Michaelu Platiniu, a to sigurno nije bila najvažnija informacija sa jučerašnje Skupštine na kojoj je najavljen početak radova na novom kampu na Sveticama i donesen financijski plan za 2016. godinu, rekao je Pacak.