Hirscher jedva izvukao živu glavu: FIS najavio zabranu dronova

Međunarodna skijaška federacija (FIS) najavila je zabranu bespilotnih letjelica na utrkama Svjetskog kupa nakon incidenta na slalomu u Madonni di Campiglio kada je dron zamalo pogodio austrijskog skijaša Marcela Hirschera.

Tijekom Hirscherove druge vožnje bespilotna letjelica koja je nosila kameru iznad staze srušila se na tlo samo nekoliko centimetara iza austrijskog skijaša te je moguća tragedija izbjegnuta doslovno za djelić sekunde.

Srećom je izbjegnuta katastrofa. Sve dok sam ja odgovoran za sigurnost na stazi bespilotne letjelice će biti zabranjene na utrkama Svjetskog kupa, poručio je direktor FIS-a za muške utrke Markus Waldner.Četverostruki pobjednik Svjetskog kupa u incidentu nije ozlijeđen i nastavio je vožnju. Na kraju je bio drugi iza pobjednika Norvežanina Henrika Kristoffersena.

Nisam vidio kako je dron pao, no osjetio sam kako se nešto dogodilo. Mislio sam da je radnik na stazi ili su pala vrata. Sva sreća da je sve prošlo bez problema. Mislim da skijaši ne bi trebali razmišljati i o tome hoće li im nešto pasti na glavu
, rekao je 26-godišnji Hirscher.

Iz FIS-a su poručili kako su izdali dozvolu za snimanje dronom, ali ne iznad staze, no osoba koja je upravljala letjelicom se na to oglušila. Marketinška agencija Infront koja je bila odgovorna za dron s kamerom, objavila je kako ispituje okolnosti u vezi s padom letjelice.