Čilić: Želim 2016. završiti među osam najboljih

Nakon što je 2015. završio na 13. mjestu ATP ljestvice Marin Čilić želi se sljedeću godinu vratiti među osam najboljih svjetskih tenisača.

Želim završiti sljedeću godinu među prvih osam tenisača svijeta, vjerujem da je to dostižan cilj i da tamo pripadam, naglasio je Čilić, koji će novu sezonu otvoriti nastupom na turniru u Brisbaneu.

Najbolji hrvatski tenisač smatra kako je i ovu godinu mogao završiti u tom društvu: Bio sam u igri za mjesto među prvom desetoricom, ali sam uz par pehova i par mečeva u kojima sam trebao pobijediti, završio na 13. mjestu. Zadovoljan sam rezultatima na Grand Slam turnirima, gdje sam opet bio u četvrtfinalu Wimbledona i u polufinalu US Opena. Moram popraviti rezultate u mečevima s igračima iz najbolje desetorice. To mi može donijeti veliki pomak.

Moram popraviti servis, ali i poraditi na mentalnoj snazi

Čilić smatra kako mora popraviti servis, ali i mentalnu snagu: Igrački trebam popraviti servis koji nije bio tako ubojit kao u 2014., što mi je posebno nedostajalo u mečevima s najboljim igračima svijeta. Moram poraditi na mentalnoj snazi, jer nisam bio dovoljno čvrst da iz tjedna u tjedan od sebe tražim bolje rezultate. Gubio sam mečeve od lošijih tenisača, gdje sam igrao osrednje, pa čak i ispod razine.

Također, Čilić je svjestan da mora bolje igrati na turnirima iz Masters serije 1.000 na kojima nikad nije stigao dalje od četvrtfinala: To mi je boljka tijekom cijele karijere i nešto što me spriječilo da ostvarim bolji ranking. Prošle godine sam dobro igrao u Indian Wellsu. Tamo su nešto brži, pustinjski uvjeti koji mi odgovaraju. Možda bi ovo mogla biti godina u kojoj ću tamo napraviti značajniji rezultat.

Čilić priželjkuje dobar nastup na Olimpijskim igrama

Osim nastupa u Davis Cupu, Čilić je u novoj sezoni pred sebe postavio još jedan važan cilj - uspješan nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Kako bi bio što spremniji za olimpijski turnir Čilić će tijekom sezone na pojedinim turnirima igrati u paru s Ivanom Dodigom.

Stavljen pred izbor, bi li mu bilo draže u 2016. osvojiti olimpijsku medalju ili Davis Cup, Čilić se nije mogao odlučiti: Škakljivo. Za olimpijsku medalju nema toliko prilika koliko u Davis Cupu. Bilo što od toga bilo bi fenomenalno. Teško je izabrati.

Na prijašnja dva olimpijska turnira Čilić je zaustavljen u drugom kolu pa nastup u Rio de Janeiru doživljava motivirajuće: To mi je kao peti Grand Slam turnir. Zapravo, možda kao prvi.