Skupština HNS-a: Šuker dao potporu Platiniju

Održana je godišnja Skupština Hrvatskog nogometnog saveza, na kojem je predsjednik Saveza Davor Šuker istaknuo kako je primarni cilj plasman svih reprezentacija na velika natjecanja.

Hrvatski nogometni savez u sljedećoj bi godini trebao uprihodovati 197, a potrošiti 168 milijuna kuna. Zarada bi dakle bila 19 milijuna kuna, a najvećim dijelom plusu na bankovnom računu trebao bi doći od plasmana na Euro u Francuskoj.

Lagao bih kad ne bih istaknuo financijsko poslovanje kao veliki uspjeh, ali primarni su cilj rezultati reprezentacije, da sve naše reprezentacije idu na europska i svjetska prvenstva. Ekonomija nam ovisi o rezultatima, a poslije osamostaljenja Hrvatska je otišla na devet od 11 velikih natjecanja. To su snaga i moć, rekao je Šuker.

Predsjednik se potom osvrnuo i na neke projekte Hrvatskog nogometnog saveza u posljednjem razdoblju, kao i na buduće planove.

Sretan sam što imamo snažan savez, dobru strukturu, što smo moćni baš u segmentu suradnje s Uefom i Fifom oko izvlačenja sredstava, što imamo preko 45 zaposlenih, a bitno je da svim mlađim selekcijama damo impuls. Oni su trošak, ali pametan trošak, jer su nam oni budućnost za godine koje dolaze, rekao je.

Vjerujem da smo pri kraju s projektom Svetica, čekamo već više od godine dana, a dali smo i milijun eura potpore projektu u Rijeci. HNS se nikada neće umoriti u podršci svim regijama, a sada su nam prioritet Svetice. Trebaju nam stotine projekata s umjetnom travom i reflektorima po cijeloj zemlji, zato apeliram na državu i lokalnu samoupravu, a HNS će uvijek pomoći, svim regijama, istaknuo je Šuker.

Kako će se pristupiti navijačima hrvatske reprezentacije uoči Europskog prvenstva u Francuskoj?

Situacija je složena, i nije Hrvatska sama u tom problemu. Ne može HNS jedini rješavati taj problem, ali bit će lider i promicatelj istine, a nama trebaju prije svega pristojni stadioni. Za navijače je bitan komfor, a zamislite da naši igrači dobiju podršku s tribina. Tu i mediji mogu mnogo pomoći nogometu, zato se nadam konstruktivnom razgovoru na sutrašnjem Nogometnom forumu, najavio je predsjednik HNS-a.

Može li se izgladiti odnos HNS-a i Hajduka?

Hajduk nije uteg, Hajduk je ravnopravan konkurent za ulazak u Europsku ligu ili Ligu prvaka, ne radim razliku između Hajduka, Osijeka, Dubrovnika ili Rijeke. Imamo najbolju ligu u ovom okruženju, imamo stabilnu ligu, a Hajduk je ponos i dika Hrvatske. Hajduk ima možda najbolje navijače na svijetu, ali Hajduk u ovom trenutku nema rezultate. Želim im svu sreću i maksimalnu potporu, odgovorio je Šuker.

Osvrnuo se Šuker i na slučaj Platini rekavši kako vjeruje u načelo da je svatko nedužan dok mu se ne dokaže krivnja, kako u slučajevima u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Izrazio je i maksimalnu podršku Michelu Platiniju: Mislim da je to zaslužio i nadam se da će očistiti svoje ime.