Počela operacija Ankara: Cilj su Olimpijske igre u Riju

Hrvatske odbojkašice  počele su ciklus priprema za ključan kvalifikacijski turnir u Ankari za Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016.

Na prvu prozivku novoizabranom izborniku Miroslavu Aksentijeviću stigle su Maja Poljak, Mia Jerkov, Ana Grbac, Nikolina Jelić, Ivana Miloš i Vedrana Jakšetić.

Za dva dana priključuju im se u skladu sa svojim klupskim obvezama Iva Jurišić, Nikolina Božičević, Karla Klarić i Matea Rajković, a iza Božića Samanta Fabris, Katarina Barun, Mira Topić, Tamara Sušić i Bernarda Brčić.

Intenzivni treninzi slijede dva puta dnevno od 18. do 24. prosinca u Domu odbojke u Zagrebu. Bit će slobodne za Božić, a 26. prosinca nastavljaju s treninzima. Dan poslije 27. prosinca odlaze za Ankaru. Prvi ispit na pripremnom turniru, također u Ankari, imaju s Turskom i Poljskom 29. i 30. prosinca.

Ključni kvalifikacijski turnir, koji je jači od ovogodišnjeg Europskog prvenstva i na kojem uz Hrvatsku sudjeluju Rusija, Italija, Turska, Poljska, Nizozemska, Njemačka i Belgija, igra se od 4. do 10. siječnja 2016.

Prvoplasirana reprezentacija izravno će se kvalificirati za OI 2016., a druga i treća ekipa sudjelovat će na dodatnim kvalifikacijama u Japanu krajem svibnja 2016.

Ekipa je u najboljim igračkim godinama. Igračice maksimalno vjeruju u sebe i žele se kvalificirati na OI odmah, izjavio je izbornik Aksentijević i dodao: No, moramo biti realni. Obzirom na izjednačenu konkurenciju u Ankari, veliki uspjeh bit će izboriti i dodatne kvalifikacije u Japanu. Odlučivat će nijanse. Tempiramo formu, kako fizičku tako i mentalnu, za prvu utakmicu s domaćinom Turskom 4. siječnja.