Putin: Blatter zaslužuje Nobela, a SAD krši međunarodno pravo

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako je Rusija na potpuno pošten način dobila domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine, te dodao kako bi predsjednik FIFA-e Sepp Blatter morao dobiti Nobelovu nagradu za svoj rad.

Putin: Rusija nastavlja zračne udare u Siriji

Predsjednik Putin se u svom godišnjem obraćanju naciji osvrnuo i na sportske teme, a pogotovo rusko domaćinstvo nogometnog SP-a 2018 i veliku dopinšku aferu u ruskoj atletici.

Mi nemamo nikakve dvojbe, uvjeravam vas da smo pošteno dobili svjetsko prvenstvo. Što se tiče Blattera, on je poštovan čovjek, njegov humanitarni doprinos je ogroman i zaslužuje Nobelovu nagradu. To ne znači da nije bilo korupcije u FIFA-i, ali je nedopustivo da jedna zemlja nameće svoju pravnu jurisdikciju nad drugim zemljama i zadržava pravo da ih ispituje, iako time krši međunarodne odredbe, kazao je Putin, koji je ponovno napao SAD, čije tužiteljstvo je i pokrenulo aferu i FIFA-i, čiji je rezultat desetine uhićenih nogometnih dužnosnika. 

Putin se okomio i na one koji uzimaju ili podržavaju doping u sportu nakon što je Ruski atletski savez suspendiran zbog prikrivanja pozitivnih dopinških testova. 

Mi smo zemlja koja je posvećena borbi protiv dopinga i krivci moraju biti kažnjeni. Odgovornost za doping mora biti individualna, a sportski dužnosnici  u svim međunarodnim organizacijama moraju se otvoreno suprostaviti dopingu, poručio je ruski predsjednik.