Nizozemski savez izbacio Twente iz Europe

Nizozemski nogometni savez zabranio je Twenteu nastup u europskim natjecanjima na tri sezone te ga kaznio s 45.250 eura zbog lažiranja dokumentacije potrebne za izdavanje licenci za nastup u europskim natjecanjima. Twente je kažnjen i zbog činjenice da je bivši predsjednik kluba s jednom menadžerskom agencijom oštetio klub prilikom transfera igrača.

Twente bi mogao ostati bez licence za natjecanje u prva dva razreda nizozemskog nogometa ako do kraja ove sezone ne ukloni sve nepravilnosti .

Istražitelji su otkrili kako je bivši predsjednik kluba Aldo van der Laan s jednom menadžerskom agencijom oštetio klub prilikom transfera igrača. Van der Laan je navodno pristao da agencija klubu plati pet milijuna eura za 10 do 50 posto prava na transfere sedmorice igrača. Među njima su: Luc Castaignos, Quincy Promes, Bilal Ould-Chikh, Youness Mokhtar, Dušan Tadić, Shadrach Eghan i Kyle Ebecilio.

Nakon što je cijela afera završila u javnosti predsjednik kluba podnio je ostavku, a čelnici KNVB-a pokrenuli su  istragu. Osim štetnog ugovora za klub otkrivene su i brojne nepravilnosti u dokumentaciji za izdavanje licenci. Novi čelnici kluba sada moraju ukloniti sve nedostatke i nepravilnosti te otkriti sve krivce u ovoj aferi.

Istragom je utvrđeno kako je Twente na osnovu lažne dokumentacije dobio licencu za nastup u Europskoj ligi u sezoni 2014/2015. Dobili su dozvolu za nastup na osnovu nepotpunih i netočnih informacija, poručili su iz KNVB-a.

Klub iz Enschedea kroz svoju povijest jednom je bio prvak Nizozemske (2010.), a tri puta slavio je u nizozemskom Kupu.