Vatreni imali najmanje sreće na posljednjem EP-u

Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj sljedeće godine bit će peto na kojem će nastupiti i hrvatska nogometna reprezentacija. Vatreni su dosad najviše sreće na ždrijebu imali na premijernom EP-u u Engleskoj 1996., a najmanje na posljednjem u Poljskoj i Ukrajini 2012.

Na prvom velikom natjecanju na kojem se Hrvatska predstavila svijetu naši su nogometaši igrali u skupini s Portugalom, Danskom i Turskom, dok smo na posljednjem EP-u u Poljskoj i Ukrajini 2012. u skupini odmjerili snage protiv Španjolske, Italije i Irske.

Zanimljivo, hrvatska reprezentacija je na dosadašnja četiri EP-a čak tri puta u grupi igrala protiv tada aktualnih europskih prvaka. U Engleskoj 1996. protiv Danske koja je četiri godine ranije senzacionalno pobijedila na turniru u Švedskoj. Hrvatska, koju je tada vodio Miroslav Blažević, je 'razbila' Dance 3:0, a sadašnji predsjednik HNS-a Davor Šuker na toj je utakmici zabio jedan od ljepših golova u povijesti EP-a. Hrvatska je u Engleskoj prošla skupinu i ispala u četvrtfinalu.U Portugalu 2004. odmjerili smo snage protiv tadašnji europskih prvaka Francuza. Bio je to odličan susret koji je na koncu završio 2:2. Za hrvatskim kormilom je sjedio Otto Barić, a kockasti su ispali u skupini.I na posljednjem EP-u u Poljskoj i Švicarskoj u skupini smo imali aktualne europske prvake Španjolce. Susret u Gdanjsku završio je pobjedom furije 1:0 i našim ispadanjem u prvom krugu natjecanja. Vatrene je predvodio Slaven Bilić.Od proglašenja hrvatske neovisnosti jedino EP na kojem nismo nastupili bilo je 2000. u Belgiji i Nizozemskoj. Na dosadašnja četiri EP-a hrvatska reprezentacija je dva puta prošla skupinu i potom ispala u četvrtfinalu, te dva puta zapela u skupini.

HRVATSKA NA EUROPSKIM PRVENSTVIMA:

EURO 1996. Engleska
Skupina D: 1. Portugal (7), 2. HRVATSKA (6), 3. Danska (4), 4. Turska (0)
Hrvatska je ispala u četvrtfinalu od Njemačke (1-2)
EP 2004. Portugal
Skupina B: 1. Francuska (7), 2. Engleska (6), 3. HRVATSKA (2), 4. Švicarska (1)
EP 2008. Austrija i Švicarska
Skupina B: 1. HRVATSKA (9), 2. Njemačka (6), 3. Austrija (1), 4. Poljska (1)
Hrvatska je ispala u četvrtfinalu od Turske (1-3 11m, 1-1)
EP 2012. Poljska i Ukrajina
Skupina C: 1. Španjolska (7), 2. Italija (5), 3. HRVATSKA (4),  4. Irska (0)