EURO 2016.: Hrvatska sa Španjolskom, Češkom i Turskom

Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će u skupini D Europskog prvenstva 2016. u Francuskoj s europskim prvakom Španjolskom, Turskom i Češkom, odlučio je ždrijeb u subotu u Parizu.

Prvi susret Hrvatska igra 12. lipnja na Parku prinčeva u Parizu protiv Turske, slijedi dvoboj sa Češkom u St. Etienneu 17. lipnja, a posljednji susret igramo sa Španjolcima 21. lipnja u Bordeauxu.

Hrvatska reprezentacija bila je smještena u drugu jakosnu skupinu, a Vatrenima će to biti peti nastup na europskim smotrama - u Engleskoj (1996.) i Austriji i Švicarskoj (2008.) smo igrali četvrtfinale, a u Portugalu (2002.), te Poljskoj i Ukrajini (2012.) nismo prošli skupinu.Bit će to prvo europsko prvenstvo sa 24 nacionalne vrste nakon što je na posljednjih pet EP-a sudjelovalo po 16 ekipa. Reprezentacije su podijeljene u šest skupina po četiri reprezentacije, po dvije najbolje iz svake skupine, te četiri najbolje trećeplasirane ekipe izborit će plasman u osminu finala.

Prvenstvo otvaraju domaćin Francuska i Rumunjska na Saint Denisu 10. lipnja.

Program su vodili bivši francuski reprezentativac Bixente Lizarazu (45) i nizozemski as Ruud Gullit (53), a uz njih dvojicu 'plesu kuglica' asistirale su i druge zvijezde nogometa kao što su David Trezeguet, Antonin Panenka, Vicente Del Bosque, Oliver Bierhoff i Angelos Charisteas.


Ždrijeb se održao u Palais de Congres, a zbog nedavnih terorističkih napada na Pariz osiguranje je bilo dodatno pojačano.

SKUPINA A: Francuska, Albanija, Rumunjska, Švicarska
SKUPINA B: Engleska, Wales, Slovačka, Rusija
SKUPINA C: Njemačka, Sjeverna Irska, Poljska,Ukrajina
SKUPINA D: Španjolska, Turska, Češka, HRVATSKA
SKUPINA E: Belgija, Irska, Švedska, Italija
SKUPINA F: Portugal, Island, Mađarska, Austrija