Babić: Moramo profilirati zamjenu Igoru; Vori: Poštujem odluku

Donedavni kapetan hrvatske rukometne reprezentacije Igor Vori ne nalazi se ni na širem popisu od 28 igrača koji kandidiraju za nastup na Europskom prvenstvu u Poljskoj u siječnju sljedeće godine.

Igor je puno dao za hrvatski rukomet i nakon dugo vremena ga neće biti na velikom natjecanju. Moramo profilirati zamjenu Igoru, a Europsko prvenstvo u Poljskoj je izvrsna prilika za to. Imamo mlade igrače koji nikada nisu imali tako važnu ulogu. Jednom se mora napraviti rez i dati prilika tim mladim ljudima, ako pričamo o budućnosti, objasnio je izbornik Željko Babić odluku o neuvrštavanju Vorija među kandidate.

Vori je bio uključen u sve uspjehe hrvatske reprezentacije od osvajanja zlata na Svjetskom prvenstvu 2003. u Portugalu, a posljednji je nastup u hrvatskom dresu imao u lipnju ove godine u kvalifikacijama za EP u Poljskoj.

S Igorom smo obavili razgovor. Ako baš bude trebalo i procijenimo da nam je Igor potreban, on će se vratiti. Jasno da to nisu lake i popularne odluke, međutim, moraju se donijeti. Nadam se da je toga svjestan i Igor, dodao je Babić.

Poštujem izbornikovu odluku. Želim suigračima i reprezentaciji puno sreće u Poljskoj. Siguran sam da ću biti jedan od najvjernijih navijača naše reprezentacije na Europskom prvenstvu, rekao je Vori za HRT. 

Europsko prvenstvo u Poljskoj bit će prvo veliko natjecanje i za Željka Babića u izborničkoj ulozi.

Kvalitetom je to natjecanje vjerojatno teže i od olimpijskog turnira. Bit će uspona i padova, kako kod igrača, tako i kod mene kao izbornika. No, to je natjecanje koje će pokazati i karakter igrača, što je po meni jedna od najvažnijih komponenti kad pričamo o kvaliteti. Vidjet će se tko je tko, rekao je Babić.

Još je jednom argumentirao zašto je upravo ovo natjecanje izabrano za pomlađivanje reprezentacije: Na posljednja dva natjecanja nismo osvajali medalje, a nismo ni profilirali igrače. To nam je dalo za pravo da trebamo raditi određene promjene, jer bez promjena nema napretka.

Hrvatska je na Europskom prvenstvu u prvoj fazi natjecanja smještena u skupinu B, kojoj su domaćin Katowice, zajedno s Bjelorusijom (15.1.), Norveškom (17.1.) i Islandom (19.1.).

U drugu fazu natjecanja plasirat će se tri najbolje reprezentacije i spojiti se u novu skupinu s tri najbolje momčadi grupe A u kojoj će se u prvom krugu natjecati Francuska, Poljska, Makedonija i Srbija.