Šuker otkrio spomenik prvoj nogometnoj lopti

Devetorica engleskih dioničara koji su 1880. godine u Županji gradili tvornicu Tanina, na opće čuđenje ondašnjeg puka, zakotrljali su loptu.

Jednoga su dana na opće čuđenje ondašnjeg puka u igru pozvali Županjce. Tada nepoznata igra danas je najvažnija sporednu stvar na svijetu. U spomen na prvu nogometnu loptu i igranje nogometa središnji županjski gradski trg od danas krasi novi spomenik.

Predsjednik HNS-a Davor Šuker istaknuo je kako mu je velika čast otkrivanje ovog spomenika, ali je potaknuo i na dodatno ulaganje u djecu, obrazovanje i sport.

Osobna mi je čast da u ime Hrvatskog nogometnog saveza možemo biti ovdje. Kada se sjetim 1998. kada smo igrali za reprezentaciju, mogu samo misliti kako je na ovom Trgu bilo prekrasno gledati i bodriti Vatrene. Mnogo se razmišljalo o izgradnji ovog spomenika, budući da moramo čuvati hrvatsku povijest. Koliko budemo u svijetu jaki s A reprezentacijom, toliko ćemo moći pratiti i ovu djecu jer bez ulaganja u djecu, škole, akademije, nogometne terene i infrastrukture nema rezultata, a drago mi je vidjeti da ovdje ima i mnogo djevojaka u ženskom nogometu. Zašto je Hrvatska uvijek među TOP 10 ili TOP 20 reprezentacija u svijetu? Upravo zbog toga što brojni ljudi, kojima se i zahvaljujem u svoje ime, ulažu i uvijek će pomagati mladosti, rekao je Šuker.