BBC tvrdi: Blatter zataškao skandal od 100 milijuna dolara

Suspendirani predsjednik Fife Sepp Blatter predmet je istrage FBI-ja o korupcijskoj aferi teškoj 100 milijuna američkih dolara, piše BBC.

Amerikanci istražuju Blatterovu ulogu u aferi otkrivenoj 2010. godine, kada je marketinška kompanija ISl isplatila više od 100 milijuna raznim dužnosnicima Fife, uključujući bivšeg predsjednika Joaoa Havelangea i člana IO-a Ricarda Teixeirae.

U zamjenu za mito ISL je dobio razna marketinška i televizijska prava u 90-im godinama. Fifina Etička komisija je 2013. godine očistila Blattera od svake sumnje, potvrđujući da nije bio svjestan mita koje su primili Havelange i  Teixeira.

Blatter je na čelu Fife od 1998. godine i uvijek je tvrdio da ne zna ništa o ovoj aferi, no FBI je navodno u posjedu  Havelangeovog pisma u kojemu bivši čelnik Fife tvrdi da je Blatter bio u potpunosti upoznat sa svim sumnjivim aktivnostima.

Pozivajući se na izvore bliske istrazi, BBC je objavio i procjenu iznosa isplaćenog za pobjedu katarske kandidature za SP, a riječ je navodno o čak 162 milijuna eura.