Ten obranio Piruetu, Vrdoljak izborio EP

Kazahstanac Denis Ten i ruski sportski par Jevgenija Tarasova i Vladimir Morozov osvojili su zlato na 48. Zlatnoj pirueti Zagreba.

Ten (276,39) je srebrnog Amerikanca Adama Rippona ostavio iza sebe s čak 40 bodova zaostatka i tako obranio prošlogodišnju pobjedu u Ledenoj. Brončani je Rus Adian Pitkejev, dok je hrvatski klizač, još uvijek junior, Nicholas Vrdoljak ukupno 10. sa 181,80 bodova čime je izborio nastup na seniorskom Europskom prvenstvu u siječnju u Slovačkoj.

Presretan sam. Doskočio sam sve skokove, izveo svoj najbolji program i sa zadovoljstvom ću predstavljati Hrvatsku na EP-u, rekao je Vrdoljak.

Treći par Europe imao je najbolji kratki program, no ne i večerašnji slobodni (2. ocjena), no svejedno su ukupni pobjednici sa 192,22 boda. Iza sebe su ostavili sunarodnjake Kristinu Astahovu i Alekseja Rogonova (183,88) koji nisu uspjeli obraniti prošlogodišnju pobjedu. Brončani su Amerikanci, Tarah Kayne i Daniel O'Shea koji su imali najbolji slobodni program i sa šestog mjesta skočili na postolje (174,96). Hrvatski par Lana Petranović i Michael Lueck završio je kao 10. popravivši se za jedno mjesto (106,94).

Odlično je bilo nastupiti pred zagrebačkom publikom i ponosna sam što smo baš ovdje ostvarili osobni rekord. Mi zajedno kližemo tek 6 mjeseci i tek sada je pred nama pravi posao. U veljači ćemo pokušati izboriti nastup na SP-u, rekla je Lana.

Sutra, posljednjeg dana Piruete od 13 sati na rasporedu je finale plesnih parova, a od 15.00 klizačica. 48. Zlatnu piruetu tradicionalno će od 20 sati zatvoriti spektakularna revija pobjednika.


Europska prvakinja u uvjerljivom vodstvu

Kratkim programom klizačica startao je drugi dan na 48. Zlatnoj pirueti Zagreba, a u uvjerljivom vodstvu je aktualna svjetska i europska prvakinja Elizaveta Tuktamiševa sa 69,48 boda. dok je hrvatska klizačica Tena Čopor na 15. mjestu.

Ruskinja je oduševila Ledenu dvoranu Doma sportova s programom klizanim na Carmina Buranu, a između ostaloga pokazala je Zagrebu i trostruki Axel koji jedina izvodi u svijetu.

Nisam zadovoljna kombinacijom 3-3, drugi skok sam trebala bolje doskočiti, ali valjda sam previše bila oduševljena Axelom, pa mi je to otelo koncentraciju. S Piruete već imam broncu, nadam se da ću sutra ipak osvojiti sjajniju medalju, poručila je Tuktamiševa.

Druga je trenutačno bivša doprvakinja svijeta, Ruskinja Alena Leonova sa 58,86 bodova, treća je Kazahstanka Elizabet Tursinbajeva (56,88), dok je aktualna olimpijska pobjednica Ruskinja Adelina Sotnikova tek na sedmom mjestu (54,43) nakon što nije uspjela izvesti trostruki Lutz.

Nisam baš zadovoljna, ima još puno toga na čemu trebam raditi. Taj jedan skok nisam izvela, odustala sam, nije bilo planirano, ali dogodi se. Sutra će, nadam se, biti bolje rekla je Sotnikova.

Hrvatska klizačica Tena Čopor trenutačno je na 15. mjestu sa 31,66 bodova.

Sve sam skokove napravila, piruete su bile dobre, bilo je uzbudljivo, ipak sam dijelila led s olimpijskom i svjetskom pobjednicom. Prvi put u životu sam u živo gledala kako jedna klizačica izvodi trostruki Axel od Tuktamiševe, to je bilo super, komentirala je Tena.