Predsjednica otvorila Zlatnu piruetu: Hrvatski par trenutačno 11.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović svečano je otvorila 48. Zlatnu piruetu, jedno od najstarijih klizačkih natjecanja na svijetu koje se održava u Ledenoj dvorani zagrebačkog Doma sportova.

Predsjednica Grabar-Kitarović je u svojem govoru istaknula da je Hrvatska zemlja koja je ponosna na svoju bogatu sportsku tradiciju, vrhunska ostvarenja i organizaciju brojnih sportskih natjecanja.

Uvjerena sam kako će i ova Pirueta ljepotom klizanja ostati u sjećanju kao sportski, umjetnički i društveni događaj koji tradicionalno pridonosi ugodnom druženju i njegovanju međunarodnih odnosa. Dopustite da kao predsjednica Republike Hrvatske, ali i kao klizačka mama svim natjecateljima zaželim ostvarenje svih sportskih želja, rekla je Grabar-Kitarović.

Prije svečanog otvaranja održana su dva programa.

Talijanski plesni par Charlene Guignard i Marco Fabbri poveo je nakon kratkog plesa. Par koji je na prošloj Pirueti osvojio srebro, danas je skupio velikih 68,24 boda i uvjerljivo poveo ispred drugih Amerikanaca, prošlogodišnjih juniorskih prvaka svijeta, Kaitlin Hawayek i Jean-Luc Bakera (58,76). Treći su trenutačno Japanci Emi Hirai i Marien de la Asuncion s 51,04 boda.

U sportskim parovima u vodstvu su Rusi Jevgenija Tarasova i Vladimir Morozov. Aktualni treći par Europe skupio je velikih 73,06 bodova ispred svojih sunarodnjaka Kristine Astahove i Alekseja Rogonova (65,06).

Hrvatski par Lana Petranović i Michael Lueck trenutačno je 11. s 36,38 bodova.

Na žalost, nismo uspjeli osigurati normu za Europsko prvenstvo. Nedostajalo nam je samo 0,18 bodova. Tužni smo zbog toga, ali zajedno kližemo samo šest mjeseci. Ovo je naš prvi nastup u Zagrebu i ne smijemo biti razočarani. Ništa, nastavit ćemo naporno raditi pa u veljači pokušati izboriti Svjetsko prvenstvo
, rekla je Lana nakon nastupa.
Zlatna pirueta: Vrdoljak na korak do plasmana na EP
U petak od 14 sati natjecanje otvaraju klizačice među kojima će biti zanimljivo vidjeti dvoboj aktualne olimpijske pobjednice Adeline Sotnikove i svjetske i europske prvakinje Elizavete Tuktamiševe, a nastupit će i velika hrvatska nada Tena Čopor.