FIFA-ino rješenje za korupciju: Ograničiti trajanje mandata

Izvršni odbor Međunarodne nogometne federacije na sastanku u Zürichu jednoglasno je podržao niz programskih reformi, među kojima je ograničavanje mandata predsjednika i najviših FIFA-inih dužnosnika na 12 godina. Sastanak se odvijao u sjeni uhićenja visokih dužnosnika Fife zbog koruptivnih radnji.

Ove reforme pokrenut će FIFA-u prema unapređenju načina na koji je vođena, njezinoj većoj transparentnosti i većem kredibilitetu. Ovo je jedan od koraka na našem putu ka vraćanju ugleda FIFA-i kao modernoj, profesionalnoj sportskoj organizaciji kojoj će se vjerovati, izjavio je vršitelj dužnosti predsjednika FIFA-e Issa Hayatou.

Osim limitiranja mandata predsjednika i dužnosnika u FIFA-inom Vijeću, koje će zamijeniti postojeći Izvršni odbor, na tri četverogodišnja mandata, predloženim mjerama želi se jasno odvojiti političke od upravljačkih funkcija u FIFA-i. Tako će Vijeće donositi odluke, a Glavno tajništvo će providiti te odluke. Također, svaka kontinentalna federacija morat će u Vijeće izabrati najmanje jednu ženu.

Predložene mjere naći će se pred članovima Kongresa FIFA-e 26. veljače na Izvanrednom zasjedanju, na kojem će biti izabrano i novo vodstvo.

Želim potaknuti sve predsjedničke kandidate da svoje kampanje vode u duhu predloženih reformi te jasno iznesu svoje planove o tome kako će pomoći FIFA-i u provođenju onoga što je predloženo, ako budu izabrani, zaključio je Hayatou.