EURO: Hotelski smještaj u Francuskoj drastično poskupljuje

Europsko prvenstvo će u lipnju u Francusku dovesti velik broj posjetitelja s cijelog kontinenta što će iskoristiti hotelijeri koji podižu cijene hotelskog smještaja, u Saint Etienneu i za 180 posto.   

Prosječan porast cijene za sobu u prvim danima prvenstva u deset gradova domaćinima  (24 reprezentacije i 51 utakmica) iznosi 45 posto što znači da je cijena za jednu sobu s 97 eura narasla na 141, objašnjava Savezna udruga potrošača (UFC-Que Choisir) koja je provela anketu početkom studenog među 445 smještajnih jedinica različitih kategorija.

U deset gradova domaćina određeni broj hotela već sada oglašava komplet za prvu večer. U 445 smještajnih jedinica koliko ih je ispitano u našoj anketi, raspoloživost soba je bila tek 39 posto. Hotelijeri su vjerojatno zamrznuli sobe u iščekivanju ždrijeba koji će se održati 12. prosinca, dodaje UFC-Que choisir.

Najveći porast cijena u Saint-Etienneu

Najveći porast cijena smještaja zabilježen je u Saint-Etienneu gdje je cijena hotelske sobe skočila s 40 eura na 112 eura za dan kada se igraju prve utakmice, što je skok od 180 posto. U Saint-Etienneu ima ograničen broj aktivnih hotela.

Odmah iza je Lille u kojem je zabilježen prosječan porast cijene hotelskog smještaja od 108 posto. Ističe se, međutim, hotel Mercurea hotel Lille-Roubaix-Grand koji je povisio cijenu sobe za čak 404 posto, odnosno sa 69 eura na 348 eura.

U Bordeauxu cijene hotelskih soba rastu prosječno za 103 posto. Jedini koji nije podigao cijenu je obiteljski objekt B&B Le Clos d'Émile. S druge strane, hotel Formule 1 u Bordeaux-Nord-Lormont podigao je cijenu soba za 265 posto, s 31 na 113 eura, dodaje UFC-Que choisir.

Pariz i Saint-Denis, koji su također bili obuhvaćeni anketom, imaju umjeren porast cijena za hotelske sobe prosječno od 37 posto, ali i dalje imaju najviše cijene u Francuskoj - 204 eura za sobu prvog dana Eura.