Akcija u zoru: Novi val uhićenja visokih dužnosnika Fife

Švicarska policija rano jutros počela je u Zürichu novi val uhićenja viosokih dužnosnika Fife na zahtjev američkog pravosuđa za izručivanjem, a u sklopu istrage korupcije u krovnoj svjetskoj nogometnoj federaciji. Ne zna se točan broj uhićenih, a pretpostavlja se kako bi ih moglo biti desetak.Prema navodima medija švicarska policija upala je u hotel Baur au Lac malo prije šest sati, a uhićeno je nekoliko dužnosnika Fife, među kojima su i dva potpredsjednika Izvršnog odbora - Alfredo Hawit iz Hondurasa, predsjednik CONCACAFA, konfederacije nogometnih saveza Sjeverne i Srednje Amerike i Kariba, te predsjednik Južnoameričke nogometne federacije Paragvajac Juan Ángel Napout.Švicarska policija nije htjela objaviti imena uhićenih, ali je naglasila kako su vezana uz primanja mita nekoliko milijuna dolara za prodaju marketinških prava natjecanja u Latinskoj Americi, kao i za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Koruptivne radnje dogodile su se u SAD-u, a isplate preko američkih banaka.

Prema navodima New York Timesa posljednje akcije usmjerene su na dužnosnike Fife zbog iznuđivanja, pranja novca te prijevare.

U Zürichu se održava sastanak Izvršnog odbora Fife na kojem bi se trebalo raspravljati o promjenama u krovnoj svjetskog nogometnoj federaciji. U kratkom priopćenju FIFA je potvrdila kako je upoznata s akcijom koja je pokrenuta zbog istrage američkog pravosuđa. Također je naglasila kako će Fifa nastaviti u potpunosti surađivati s američkom istragom koliko to dopuštaju švicarski zakoni, kao i s istragom koju provodi švicarsko pravosuđe.  Švicarska policija tako je još jednom iskoristila sastanak na vrhu Fife kako bi provela uhićenja vezana uz korupciju. Prvi val dogodio se u Zürichu prije šest mjeseci uoči izbora za novog predsjednika Fife, a rezultiralo je ostavkom ponovno izabranog Seppa Blattera.

Od svibnja vodstvo Fife potreseno je skandalima. Blattera i glavnog tajnika Fife Jeromea Valckea suspendirao je Fifin etički odbor. Blatter je u lipnju podnio ostavku tri godine prije isteka mandata i izbori za novog predsjednika održat će se 26. veljače. I predsjednik Uefe Michel Platini suspendiran je na 90 dana zbog primljenih 1,8 milijuna eura koliko mu je isplatio Blatter za posao obavljen 2011.