Kinezi ulaze u Manchester City

Kineski konzorcij China Media Capital (CMC) dogovorio je kupovinu 13 posto dionica City Football Group (CFG) koja je vlasnik nogometnih klubova Manchester Cityja i New York Cityja.

Pregovori između kineske kompanije i vlasnika Cityja trajali su šest mjeseci, a nakon potpisa ugovora City Football Group vrijedit će 2,7 milijardi eura. Zanimljivo, dogovor između CMC-a i CFG-a postignut je nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping u sklopu nedavnog posjeta Velikoj Britaniji posjetio trening kamp Građana. Kineskog predsjednika su u sjedištu Manchester Cityja dočekali britanski premijer David Cameron te predsjednik kluba Khaldoon al Mubarak. Xi Jinping i David Cameron pritom su snimili selfie s najvećom zvijezdom kluba argentinskim napadačem Sergiom Agüerom.

Nogomet je najpopularniji sport na svijetu pa tako i u Kini. Ovaj posao će stvoriti platformu za rast klubova u CFG grupi, ali i razvoj kineske nogometne industrije. Naši novi partneri imaju nevjerojatan učinak u stvaranju dodatne vrijednosti, naglasio je predsjednik Cityja Khaldoon Al Mubarak.

Manchester City je 2008. kupio šeik Mansour bin Zayed Al Nahyan i od tada se klub proširio i stvorio City Football Group koja uključuje i klubove New York City, Melbourne City i Yokohama F. Marinos.