Hrengek: Nije to bio dopadljiv meč, ali Fury ga je odradio pobjednički

Dočekali smo i to. Vladimir Kličko predao je sva četiri pojasa novom svjetskom prvaku Tysonu Furyju.  

Prošlo je 11 godina otkako je veliki Vladimir zadnji put izgubio. Bilo je to 2004. od Amerikanca Lamona Brewstera. Obranio je naslove 18 puta. Bilo je u tih 11 godina svakakvih izazivača, pričalo se da si namješta protivnike. Možda je to i istina, kako bilo, nitko mu nije uspio ozbiljno zaprijetiti. Skupio je i godina, 39 mu je na širokim ramenima. Bilo je logično očekivati da će doći boksač koji će mu oteti pojaseve, ne povuče li se prije toga. I došao je. Dvanaest godina mlađi Tyson Fury. Novi svjetski prvak iz Manchestera. I otac mu je bio boksač, a irsko porijeklo vjerojatno je zaslužno za ustrajnost, upornost, prgavost. Malo tko je vjerovao da je 206 cm visoki borac koji je dobio ime po Mikeu Tysonu sposoban uzeti Kličku titule.

U najavi meča djelovao je neozbiljan, pomalo redikulozan ili barem luckast. Provocirao je Vladimira, uživao u ulozi izazivača, ali i zračio samopouzdanjem i hrabrošću.

Veliki je posao napravio u pripremi meča. Da i nije pobijedio, ostao bi upamćen po maštovitosti provociranja protivnika. Priznanje treba odati i Kličku, jer isprovocirati se nije dao. Kao da je puštao izazivača izvan ringa jer je mislio da će na provokacije najbolje odgovoriti u ringu.

Ostat će upamćen Furyjev ulazak u dvoranu. Podsjetio je na nadahnuće Evandera Hollyfielda koji je ulazio u dvoranu uz duhovne pjesme.

Nadahnut, siguran i hrabar bio je novi prvak na ulasku u dvoranu. Već u tim trenucima vjerojatno je stekao naklonost dijela publike koja ga nije poznavala od ranije. Tko nije bio siguran da taj momak u sebi ima nešto šampionsko, već tada se mogao uvjeriti da u njemu ima potencijala.

U meč je krenuo odlično. Ponašao se kao i svih mjeseci u očekivanju borbe. Drzak i provokativan i za svoju visinu i težinu prilično brz. Odličan u izmicanju i držanju tempa.

Lak na nogama, stalno u pokretu. Ušao je u meč pun naboja.

Kličko po običaju suzdržano, rezervirano, vjerojatno je htio dati prostora Furyju da se ispuše, da malo uspori pa da ga onda pokuša dokačiti. No runde su prolazile, a Kličko Furyju nije mogao ništa. U cijelome meču tek ga je 3-4 puta čisto pogodio.

Malo je tko očekivao da bi Kličko mogao izgubiti meč na bodove, jer šampion je kod bodovanja uvijek u prednosti, a Kličkov utjecaj u svijetu boksa je enorman. Barem je bio... Do meča s Furyjem.

Pravog udaranja, dobrih, preciznih kombinacija gotovo da i nije bilo. Novi prvak ne odgovara Kličku. Vladimir je odličan kad kontrolira meč, kad ga protivnik napada, a on drži distancu i čeka svoju priliku koju obično dočeka. Na Furyjevu taktiku pravog odgovora nije imao.

Trebalo je napasti, a pri napadu se izložiti riziku primanja udaraca. Vladimir ne voli riskirati. Pokušao je napasti u zadnjoj rundi, no bilo je to premalo i prekasno. Fury je pogodio s taktikom i imao dovoljno snage, pameti i hrabrosti da je provede u djelo. Nije to bio dopadljiv meč, ali Fury ga je odradio pobjednički. Nitko od sudaca, a i malo tko od promatrača nije imao dvojbi oko pobjednika.

Furyju je uspjelo ono što u posljednjih 11 godina nije uspjelo 18-orici izazivača. Pobijedio je Klička, a na kraju meča izgledao je gotovo netaknut, za razliku od bivšeg prvaka.

Fury je građom i kretanjem pomalo "retro", podsjeća na boksače iz 60-ih i 70-ih. Ima dosta nedostataka, tehnički je daleko od savršenog, pitanje je kako bi se nosio s nekim agresivnijim, ali treba ići iz meča u meč. Velikog Vladimira je sredio i ušao u povijest. Rekao je i da je spreman dugo se održati na vrhu. Pjesmom poslije meča dokazao je da je veliki medijski potencijal, a izjavom da bi bio zadovoljan i s pola Kličkova uspjeha da osim smisla za hvalisanje zna biti i pravi sportaš.