Aktualna europska i svjetska prvakinja na Zlatnoj pirueti

Nastup na 48. Zlatnoj pirueti Zagreba, najstarijem svjetskom klizačkom natjecanju, potvrdila je i aktualna europska i svjetska prvakinja Ruskinja Elizaveta Tuktamiševa, objavili su organizatori.

Tako će se na najstarijem svjetskom klizačkom natjecanju od 3. do 5. prosinca u Ledenoj dvorani Doma sportova aktualnoj olimpijskoj pobjednici Ruskinji Adelini Sotnikovoj pridružiti i 18-godišnja Tuktamiševa.  Vrlo dobro poznaje led Doma sportova budući da je na njemu 2013. osvojila europsku broncu. Godinu dana poslije zbog loma noge morala je prekinuti sezonu, no vratila se jača nego ikada. U siječnju ove godine najprije je u Stockholmu osvojila Europsko prvenstvo, a onda i Svjetsko prvenstvo u Šangaju.

Tuktamiševa je tim svjetskim naslovom donijela svojoj zemlji zlato nakon deset godina čekanja i zlata Irine Sluckaje 2005. u Moskvi. Tada se upisala i u povijest kao prva klizačica koja je u kratkom programu izvela četiri trostruka skoka (Axel, Lutz i kombinaciju dva trostruka toe loopa).

Ovu sezonu otvorila je pobjedom u Nici, druga je bila na Grand Prixu u Kanadi, pa peta na Grand Prixu u Francuskoj što ju je poprilično razočaralo.

Nije sramotno pasti na trostrukom Axelu, ali svejedno, jako sam ljuta zbog toga i želim što prije popraviti dojam, rekla je Elizaveta nakon nastupa u Bordeauxu.