U Tivtu promovirana knjiga Marija Garbera "Hajdukova '71."

Knjiga Hajdukova '71., čiji je autor sportski novinar i publicist Mario Garber, koji na zanimljiv način interpretira priče igrača te slavne nogometne generacije, predstavljena je čitalačkoj publici u četvrtak u Porto Montenegru u Tivtu.

O knjizi su govorili Slaven Luštica, sin trenera Slavka Luštice, dugogodišnji dužnosnik Hajduka iz razdoblja zlatne generacije Petar Lovrić, bivši igrač Hajduka Miroslav Bošković te bivši igrač Olimpije i reprezentativac Jugoslavije Danilo Popivoda.

Iz Splita su putem video linka u promociji sudjelovali bivši igrači Hajduka Ivica Šurjak i Marino Lemešić te umirovljeni fotoreporter Slobodne Dalmacije Andro Damjanić.

Knjiga donosi priče igrača te slavne generacije: Vukčevića, Džonija, Gluića, Buljana, Holcera, Lemešića, Ivkovića, Hlevnjaka, Nadoveze, Jerkovića, Pavlice, Oblaka i Jovanića, te još niz zanimljivih priča poznatih Splićana, od ugostitelja, preko istaknutih ljudi iz javnog života 71., do tribuna s tribina, kako ih autor zove, odnosno navijača, koji su bili i više od toga.

Kao svjedoci, i na neki način sudionici svih tih događaja, predložio sam Mariju Garberu da napišemo nešto što će ostati u povjesti, a upravo 1971. godina je povjesna godina za Hajduk, jer je klub nakon šesnaest godina osvojio naslov prvaka tadašnje države. Garber je napisao da Hajduk nikada u povjesti nije igrao takav nogomet, vrhunski za oko, vrhunski za rezultat, rekao je Slaven Luštica.

Petar Lovrić, koji je 42 godine bio dužnosnik u klubu, podsjetio je na vrijeme trenera Slavka Luštice, popularno zvanog barba Žiga, čiji je nogomet plijenio, bio jednostavan, a Hajduk je igrao kao što danas igra Barcelona.

Trener Luštica je bio tvorac momčadi koja je nakon šesnaest godina osvojila prvenstvo, ali on nije bio tvorac samo momčadi, već tvorac načina igre, najljepšeg nogometa koji je Hajduk ikada igrao, istaknuo je bivši nogometaš Marino Lemešić.

Legendarni kapetan Hajduka Ivica Šurjak prisjetio se kako ga je trener Luštica sa samo sedamnaest godina uvrstio u prvu momčand i to u derbiju protiv Partizana, kada je postigao pobjednički pogodak.

Kada mi je rekao da ću igrati u derbiju nisam od petka do nedjelje spavao. Imao je hrabrost staviti me u momčad. Zaista moram biti zahvalan Luštici za sve ono lipo što se u mojoj sportskoj karijeri dogodilo, kazao je Šurjak.

Kroz cijelu knjigu provlači se priča o treneru slavne generacije, velikom Hajdukovom imenu, neizostavnom prvotimcu iz 1950. godine, kada je odigrao sve utakmice, Splićani osvojili prvenstvo bez poraza, a osnovana je i Torcida.