Katastrofalan dan hrvatskih jedriličara na SP-u klase Finn

Bio je to težak dan za hrvatske jedriličare na Svjetskom prvenstvu klase Finn u Takapuni na Novom Zelandu, održana su tri plova, a naši vodeći kormilari značajno su pali u poretku.

Milan Vujasinović je tako sada 12., a bio je šesti, dok je Ivan Kljaković Gašpić pao s 12. na 29. poziciju. Kljaković Gašpić je u trećem plovu diskvalificiran zbog preuranjenog starta, a kako je od ranije imao plov iz kojeg se morao povući zbog dva penala ova diskvalifikacija značajno ga je bacila prema dolje u poretku.

Dan je dobro iskoristio Josip Olujić, napredovao je na 24. mjesto, Nenad Bugarin je 28., četvrti među juniorima. Britanac Giles Scott sve je bliži još jednom naslovu svjetskog prvaka.

Dva su dana još do kraja natjecanja, odnosno prvenstvo će sutra završiti za sve oni koji se ne plasiraju u nedjeljni plov za odličja. Sutra su u planu dva jedrenja.

Ono što je sad već prilično izvjesno je da ovo natjecanje neće dati ime kormilara koji će Hrvatsku predstavljati u Rio de Janeiru iduće godine. Ako odnosi plasmana među našim kormilarima ostanu i sutra kao što su danas konačnu odluku o hrvatskom predstavniku u klasi Finn na OI 2016. dat će rezultati jedne od regata u 2016., zasad Izvršni odbor Hrvatskog jedriličarskog saveza nije potvrdio koja će to regata biti, najvjerojatnije Trofej princeze Sofije u Palma de Mallorci.

Ako tako bude onda nam ostaju četiri nepoznanice u olimpijskom sastavu 2016.: tko će nas predstavljati u Finnu, gdje imamo sigurno mjesto, te hoće li se naši jedriličari uspjeti izboriti za norme u 49er-u, 49er FX-u i dasci RS:X.

Odgovor na jedno od tih pitanja mogli bismo dobiti već za dva tjedna, kada bi načelno mjesto u Riju trebalo biti potvrđeno našoj 49er posadi Pavlu Kostovu i Petru Cupaću. Podsjećamo, oni su na netom završenom SP-u bili 12., odnosno četvrti među nacijama koje su jedrile za normu. Ukoliko na Svjetskom kupu u Melbourneu ne bude novih predstavnika Oceanije, ta će kontinentalna kvota biti preusmjerena na Pavla i Petra. Odgvore na sva ostala pitanja saznali bismo nakon Palma de Mallorce u travnju.