Dibaba i Eaton najbolji atletičari

Etiopljanka Genzebe Dibaba i Amerikanac Ashton Eaton izabrani su za najbolje atletičare svijeta u ovoj godini u izboru Međunarodnog atletskog saveza (IAAF).

Desetobojac Ashton Eaton (27) je ove godine na Svjetskom prvenstvu u Pekingu oborio svjestki rekord s 9045 bodova, a naslov najboljeg u izboru IAAF-a osvaja po prvi put. On je ujedno i prvi desetobojac koji je proglašen najboljim atletičarem svijeta.

Genzebe Dibaba (24), mlađa sestra trostruke olimpijske pobjednice Tirunesh, zaprepastila je atletski svijet najboljim rezultatom svih vremena na 1500 metara (3:50.07) istrčanog u Monacu, kojim je oborila 22 godine stari rekord Kineskinje Qu Yunhia. Dibaba je i u Pekingu potvrdila klasu osvajanjem svjetskog zlata, a Etiopljanka je briljirala i u dvorani gdje drži tri svjetska rekorda.

IAAF je proglasio i najveće mlade nade svjetske atletike, a to su 16-godišnji japanski sprinter Abdul Hakim Sani Brown i američka sprinterica Candace Hill
Nominacije najboljih atletičara protekla je u ipak u ozračju velikog skandala s ruskim atletičarima i prikrivanjem dopinga od strane tamošnje anti-doping agencije.