Ademi prva žrtva strože antidopinške politike Uefe

Četiri godine suspenzije Dinamovom veznjaku Arijanu Ademiju šokiralo je sve u klubu i oko njega, ali i cjelokupnu hrvatsku nogometnu javnost.

Ademi kažnjen s četiri godine suspenzije

Najteža je to kazna u povijesti Uefinih disciplinskih mjera zbog dopinga, a Ademijeva je profesionalna igračka karijera, ako ovako ostane, gotovo sigurno završena jer makedonski reprezentativac ima 24 godine i morao bi čekati do 28. godine da opet može zaigrati.

Koliko je kazna neobično stroga govore i podaci o nekim sličnim primjerima. Tako je Rumunj Adrian Mutu zbog kokaina dobio svojevremeno sedam mjeseci kazne, a Rio Ferdinand izbjegao je dopinški test zbog čega je kažnjen s osam mjeseci suspenzije. Abel Xavier je 2005. bio pozitivan na anaboličke steroide i kažnjen je s 18 mjeseci izvan terena. Albancu Draguši pronađen je nandrolon i dobio je dvije godine suspenzije.

Razlog je u činjenici da je u međuvremenu doping došao pod povećalo, pogledajmo samo IAAF-ovu suspenziju cijele velike nacije poput Rusije, tako da je Ademi, koji je navodno nesvjesno uzeo zagađeni suplement, na neki način kolateralna žrtva nove politike Fife i Uefe. Odnekud se mora krenuti, a Ademijev slučaj, za koji je Zoran Mamić najavio da Dinamo ide s njim pred Međunarodni sportski sud, svakako će potaknuti igrače i klubove na dodatan oprez.  

Ovo je iživljavanje na manjim sredinama i to nema nikakvog smisla. Ovako kazniti dečka nakon što su on i stručnjaci dokazali da se radilo o zagađenom suplementu i prihvatili su da on nije znao da uzima nešto što se ne smije. Mora se paziti, stroga su pravila i sve je to jasno, ali zbog toga ga kazniti sa četiri godine je idiotarija i ne znam što reći, rekao je trener Dinama Zoran Mamić. Cijelu izjavu pogledajte ovdje.