Bugarski dizači utega ne idu na OI

Bugarskim dizačima utega zabranjen je nastup na olimpijskim igrama iduće godine u Rio de Janieru nakon što je otkriven veći broj slučajeva dopinga.

Zbog posebne antidopinške politike za Rio 2016, Izvršni odbor potvrđuje da Bugarska neće sudjelovati na Olimpijskim igrama u Riju, objavila je Međunarodna dizačka federacija (IWF).

U ožujku je osam bugarskih dizača utega, uključujući tri europska prvaka i tri sportašice, bilo pozitivno na zabranjeni anabolični steroid stanozolol u trening kampu gdje su se pripremali za europsko prvenstvo koje će se održavati u Tbilisiju.

Bivši europski prvak Demir Demirev, europski prvak iz 2014. Ivan Markov i Ivaylo Filev te dizačica Milka Maneva suspendirani su zbog upotrebe dopinga. Bugarski dizački savez je već ranije 2009. privremeno izgubio licenciju zbog brojnih doping slučajeva.

IWF je također odlučio povući i dio rumunjskih dizača s Igara zbog višestrukih pozitivnih testova otkrivenih u kvalifikacijskom razdoblju.

Ove zabrane donesene su u jeku skandala s ruskim atletičarima i suspenzijom Ruskog atletskog saveza, Ruske antidopinške agencije i nacionalnog antidoping laboratorija. Te su sankcije donesene nakon što je Svjetska antidopinška agencija (WADA)  objavila izvješće u kojem je razotkriveno organizirano dopingiranje među ruskim atletičarima.