Real i Barcelona s najvećim osiguranjem u povijesti

Derbi između Real Madrida i Barcelone, koji se igra u subotu 21. studenoga, tjedan dana nakon terorističkih napada u Parizu, bit će utakmica s najvećim osiguranjem u povijesti španjolskog nogometa. Prema uvedenim mjerama sigurnosti taj ogled može se usporediti samo s Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine.

Utakmicu će osiguravati oko 2600 policajaca, zaštitara i drugog osoblja, što je šest puta više  od uobičajenog broja prilikom najvećeg španjolskog derbija.
U četvrtak kasno popodne održan je u Madridu sastanak vlade, gradskih vlasti, Real Madrida, gradskog prijevoza, zaštitarskih službi i Crvenog križa nakon kojeg je zaključeno da ne postoji stvarna opasnost od terorističkog napada no da su nužne ovakve mjere.

To je zbog izvanrednog trenutka u kojem se nalazimo, istaknula je predstavnica gradske vlasti Concepción Dancausa.

Na stadionu, koji će biti otvoren u 16.15 sati, dva sata uoči početka utakmice, očekuje se 80.000 gledatelja. Na svakim vratima stajat će zaštitar, a ne kao dosad jedan zaštitar na dva ulaza.

Gledatelje se poziva da uđu što ranije, ponesu osobne dokumente te doma ostave nepotrebne stvari. Bez obzira na teroristički napad u susjednoj Francuskoj interes za utakmicu je velik.

Internetska platforma za kupnju i prodaju karata za različite događaje, Ticketbis, objavila je u četvrtak da je na njihovoj stranici prosječna cijena ulaznice 659 eura. Većinu mjesta davno su zakupili gledatelji s godišnjim ulaznicama. Zbog toga je najviša cijena na Ticketbisu dosegnula iznos od 2698 eura.

U Madridu je pojačan dolazak stranih turista, a globalni spektakl gledat će oko 500 milijuna ljudi u svijetu, kažu na španjolskoj državnoj televiziji TVE.

Prošli petak je u terorističkom napadu u Parizu ubijeno 129 osoba, a potraga za počiniteljima i oružani sukob nastavio se ovaj tjedan.

To je bio najkrvaviji teroristički napad u Europi nakon bombaških napada u Madridu u ožujku 2004. godine kada je poginulo 198 osoba, a 1850 ih bilo ranjeno.

Napad se tada dogodio samo nekoliko dana uoči parlamentarnih izbora nakon kojih je vlada desnog centra izgubila vlast i povukla vojsku iz Iraka.

Vlada desnog centra premijera Mariana Rajoya sada se suočava s novim izborima za točno mjesec dana, 20. prosinca. Vlada u Madridu pozvala je na borbu protiv Islamske države te usko surađuje s francuskim tajnim službama, a njeni vojnici nalaze se u mirovnim misijama diljem svijeta.

Ministar unutarnjih poslova Jorge Fernández Díaz poručio je da nema konkretne opasnosti u Madridu. I moj sin će biti na utakmici. Time sam sve rekao, istaknuo je.

U utorak je u Bruxellesu otkazana prijateljska utakmica između Belgije i Španjolske, a i srijedu u Hanoveru između Njemačke i Nizozemske. Fernández Díaz je rekao da nema razloga za otkazivanjem susreta u Madridu.

Osiguranje utakmice u drugi plan je gurnulo nogometnu igru. Sva tri hrvatska reprezentativca Luka Modrić, Mateo Kovačić i Ivan Rakitić konkuriraju za nastup te su u četvrtak odradili treninge sa svojim suigračima. Obje momčadi računaju na sve igrače, a manje poteškoće imaju tek napadač Real Madrida Karim Benzema i najveća zvijezda Barcelone Lionel Messi. Danas bi trebali posljednji put trenirati uoči sraza dviju vodećih momčadi španjolskog prvenstva.

Barcelona vodis 27 bodova, a slijede Real Madrid s 24 i Atlético Madrid s 23 boda.