Babić se odrekao Vorija i Čupića

Izbornik hrvatske muške rukometne reprezentacije Željko Babić objavio je popis za pripremni turnir Croatia kup u Umagu, na kojemu, iznenađujuće, nema Ivana Čupića i kapetana Igora Vorija.

Izbornik je pokušao objasniti situaciju i iznenađujuće izostavljanje: Kao što vidite, nema naša dva najiskusnija igrača, Vorija i Čupića. Razlog je vrlo jednostavan, nismo zadovoljni igrom i angažmanom njih dvojice, a i reprezentacije u cijelosti. Svi igrači bi se trebali zamisliti, shvatiti da se od njih očekuje više i da moramo biti bolji, ne želimo nedodirljive. Napravili smo popis od 20 igrača da stvorimo bazu, omogućimo veću konkurenciju, da damo šansu mlađim igračima, da vidimo koliko mogu dati. Stvorit ćemo širu bazu igrača, angažman mora biti bolji, rekao je Babić.

Koji je uzrok problema? Nešto što je prije kod nas bilo jako izraženo, želja i nacionalni naboj, nestalo je. Mi to moramo zaustaviti. Ako pričamo o dvojici najstarijih, oni su primjer i poruka pa nećemo graditi autoritet na mladim igračim, to bi bilo ispod razine. Razmišljali smo, planirali, imamo naše ciljeve koji su jasni, nema tu nepoznanica, znamo koji su problemi, dodao je Babić.

Dodao je još o Voriju i Čupiću, za koje smatra da nisu u dobroj formi: Oni su dobri ljudi, dobri sportaši, puno su napravili za Hrvatsku, oni shvaćaju u čemu je bit. Ovdje nema osobne razine, samo interes hrvatskog rukometa. Nadam se da naši igrači to razumiju.

Dobro je pitanje koji nam je cilj na Europskom prvenstvu. Cilj je uvijek pobjeđivati, no što je realnost i koliko Hrvatska može to je pitanje. Ukoliko angažman i motivacija budu na dobroj razini Hrvatska će se vratiti na dobru poziciju, rekao je izbornik i naznačio kriterije kojima će se voditi pri izboru kapetana reprezentacije: Kapetan se uvijek bira iz dvije razine, kompetencije i motivacije i u obje razine mora biti superioran. Naći ćemo čovjeka u momčadi koji to ima. Morao je osvajati medalje i imati visoku motivaciju da bude primjer svim drugim igračima, dakle, razmišljamo o tri, četiri igrača za tu ulogu.

Na konferenciji za medije prvi je put u ulozi koordinatora za muški rukomet nastupio nekadašnji najbolji rukometaš svijeta Ivano Balić, koji je ove godine završio igračku karijeru.

Treba vratiti klincima osjećaj da je velika čast igrati za hrvatsku reprezentaciju i igrati za nju, nadam se da ću uspjeti u tome, rekao je novi koordinator za muški rukomet, koji će se prvenstveno baviti mlađim selekcijama.

Novim izbornikom rukometaša 2000. godišta postaje Petar Metličić, koji ostaje pomoćni trener u seniorskoj reprezentaciji, dok će njegovi pomoćnici biti Vedran Ćurak i Venio Losert.

Reprezentacija se okuplja u Zagrebu, 2. studenoga, s istog dana kreće se za Umag. U petak, 6. studenoga igramo s Makedonijom, a u nedjelju, 8. studenoga s Crnom Gorom. Turni u Umagu bit će odlična priprema za Europsko prvenstvo u Poljskoj, koje počinje 15. siječnja.

Popis reprezentativaca za HEPI Croatia Cup

Vratari: Mirko Alilović (Veszprem), Ivan Pešić (Meškov Brest), Filip Ivić (PPD Zagreb)

Krilni igrači: Manuel Štrlek (Vive Tauron Kielce), Antonijo Kovačević (PPD Zagreb), Jerko Matulić (Chambery), Zlatko Horvat (PPD Zagreb)

Linijski igrači: Marino Marić (Melsungen), Ilija Brozović (HSV Hamburg), Leon Šušnja (PPD Zagreb)

Vanjski igrači: Marko Kopljar (Barcelona), Luka Stepančić (PPD Zagreb), Luka Šebetić (PPD Zagreb), Igor Karačić (Vardar), Domagoj Pavlović (PPD Zagreb), Luka Cindrić (Vardar), Domagoj Duvnjak (Kiel), Marko Mamić (Dunkerque), Ivan Slišković (Veszprem), Jakov Gojun (Füchse Berlin)