SP atletika: Horvat deveti na svijetu s preskočenih 5.65

Hrvatski atletičar Ivan Horvat (22) zauzeo je deveto mjesto u finalu skoka s motkom na Svjetskom prvenstvu u Pekingu s preskočenih 5.65 metara.

Horvat, koji je u subotnjim kvalifikacijama postavio novi nacionalni rekord s 5.70 metara, u finalu je ostvario rezultat u skladu s očekivanjima. Visine od 5.50m i 5.65m je svladao iz drugog pokušaja, a zatim je imao tri neuspješna pokušaja na visini od 5.80m, što bi bilo poboljšanje njegova i hrvatskog rekorda od čak 10 centimetara.

U prvom pokušaju na 5.80m Horvat je proletio ispod letvice, drugi pokušaj je bio najbolji, tada je imao visinu, ali ne i dubinu skoka, pa je rušio letvicu prsima. U trećem pokušaju rušio je već nogama prilikom uzleta.

Horvat je u Peking stigao s osobnim rekordom od 5.65m, a na SP-u je postavio novi nacionalni rekord i ispunio normu za nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Zlatnu medalju iznenađujuće je osvojio 21-godišnji Kanađanin Shawnacy Barber s preskočenih 5.90m. Istu je visinu preskočio i branitelj naslova otprije dvije godine iz Moskve, Nijemac Raphael Holdzeppe (25), ali Barber je 5.90m svladao iz prvog, a Holdzeppe iz trećeg pokušaja pa je Kanađanin osvojio zlato, a Nijemac srebro.

Olimpijski pobjednik iz Londona i vladar ove discipline posljednjih godina, Francuz Renau Lavillenie (28), koji i ove godine ima najbolji rezultat sezone (6.05m), ni u svom četvrtom nastupu na SP-ima nije uspio osvojiti zlato. S preskočenih 5.80m osvojio je broncu, zajedno s Poljacima, svjetskim prvakom otprije četiri godine iz Daegua Pawelom Wojciechowskim (26) i Piotrom Lisekom (23).

Lavillenie je na svakom od posljednja četiri SP-a osvojio medalju, ali ima tri bronce (Berlin 2009., Daegu 2011., Peking 2015.) i srebro (Moskva 2013.).