Reketarenju hrvatskog sporta treba stati na kraj

Zbog sinoćnjeg incidenta na utakmici Hrvatske i Italije u kvalifikacijama za EURO 2016 kada je na poljudskom travnjaku uočen nacistički simbol kukasti križ, Hrvatski nogometni savez (HNS) sazvao je izvanrednu konferenciju za medije na kojoj su govorili predsjednik i izvršni direktor HNS-a Davor Šuker i Damir Vrbanović te povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk.

Slika kukastog križa na Poljudu obišla svijet

HNS: Očigledna sabotaža i kriminalno djelo

Na početku konferencije za medije glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak još jednom se ispričao svima za incident te ponovio kako se tu radi o sabotaži i kriminalnom djelu.

Predsjednik HNS-a Davor Šuker: Tužan sam i potresen zbog svega što se sinoć dogodilo. Žao mi je i igrača i trenera. Pozivam još jednom sve institucije hrvatske države da provedu detaljnu istragu i kazne pojedince. Poručujem da huliganizam neće pobijediti.

Teško je objasniti što se dogodilo sinoć, svi smo šokirani i osramoćeni. Sramotan ispad huligana iskoristio je utakmicu za vrijeđanje svih. Vjerujemo da će kamere na poljudskom stadionu i očevici pomoći da pronađemo krivca, ali sramota ostaje. Ovo što se sinoć dogodilo šamar je, ne samo hrvatskom nogometu i hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, već i cijeloj Hrvatskoj. Osramoćeni smo pred cijelim svijetom, a ovom vandalizmu se jednom zauvijek mora stati na kraj,
poručio je izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović.

Ovo je ozbiljan udarac i borit ćemo se, ali sami ne možemo. Ovo nadilazi nestašluk, ovo je ozbiljan udar na razini terorizma. Vidjet ćemo sljedećih dana kako će se stvari odvijati pa ćemo poduzeti odgovarajuće korake, dodao je Vrbanović.

Ovo će svakako imati posljedice, nesumnjivo je da ćemo biti opet strogo kažnjeni. Treba pronaći stvarnog krivca i molim medije da u razmatranju tog čina budu usmjereni na onoga tko je to počinio. Pojedinac ili grupa koji su to počinili, očito su to pomno planirali i izveli na veoma sofisticirani način, izjavio je povjerenik za sigurnost HNS-a Zoran Cvrk.

Kada smo zamijetilli znak, pokušali smo učiniti apsolutno sve da to saniramo, a to smo mogli učiniti samo u poluvremenu. Što smo mogli učiniti, učinili smo, no s obzirom na unišenje travnjaka kemikalijom, bilo je teško učiniti više, dodao je Cvrk.