Drago Ćosić: Tužni splitski remi

U najneobičnijoj i najtužnijoj utakmici u hrvatskoj nogometnoj povijesti, pred praznim Poljudom, zbog Uefine kazne, umjesto da se veselimo bodu koji nas je primakao još  bliže Francuskoj, Hrvatska se sramoti i pokušava shvatiti koji je to bolesni um mogao na travnjaku iscrtati kukasti križ. Borba Rakitića,  Pirla, Mandžukića ili Buffona tako je sasvim otišla u drugi plan.

A Hrvatska je sjajno počela dvoboj. Već u prvih pola sata imala je Italiju na koljenima, ali je, nažalost, nije dotukla. Nakon slabo izvedenog kaznenog udarca Mandžukića i Buffonove dobre reakcije, Hrvatska je povela u blitzkrieg akciji, kao u filmovima. Naime, El Sharaawy nam je uz pomoć Pellea skuhao kašu i poslao loptu u mrežu. Suci su u toj akciji vidjeli zaleđe (Oko sokolovo je kasnije potvrdilo da je situacija bila čista) i krenuli u svađu s pomoćnikom. Naši su pak brzo izveli slobodni udarac i u tri dodavanja izbili pred talijanskog vratara te ga lako matirali.

U sljedećih 15-tak minuta imali smo još dvije mat situacije, ali nije bilo mirnoće i preciznosti da se povuče pravi potez, i Talijani su se oteli iz tog čvrstog zagrljaja. Nakon sjajne prilike El Sharaawyja  u 32. minuti, Italija je izjednačila u 36. Pirlo je izveo slobodni udarac, Pelle i Mandžukić su bili skoku. Naš je napadač, nažalost, igrao rukom. Atkinson je bio blizu i odmah pokazao na bijelu točku. Candreva je panenkom sjajno prevario Subašića i donio silan polet Talijanima. U završnici prvoga dijela i Pelle je imao 100 postotnu priliku, ali je Subašić bio odlično postavljen.

U drugom poluvremenu bilo je taktičko nadmudrivanje Kovača i Contea u kojemu nitko nije želio previše riskirati, jer bod je s obzirom na tijek ostala dva susreta u našoj skupini, odgovarao svima. Italija je i u nastavku, treba to priznati, bila bliže pogotku, ali na svu sreću nije ga zabila i ostala je bez toliko željene prve pobjede nad  Hrvatskom od samostalnosti.

Hrvatska je tako ostala na prvom mjestu s dva boda više od Italije. Kako je Robert  Prosinečki sa svojim Azerbajdžanom odigrao nulu protiv Norveške, tako je i razmak od tih reprezentacija ostao isti.

Remi je, reći će mnogi, dobar protiv Italije. Vatreni su korak bliže Francuskoj, premda im mnogi rade iza leđa. Igranje pred praznim tribinama nekima izgleda nije bila dovoljna kazna i sada su, iscrtavanjem svastike na Poljudu, gurnuli svoju svetinju ponovno u ruke nemilosti UEFA-e. Tko zna kakva nas kazna sada čeka...