Ahmetović za HRT: Nagovarali su me da pucam u Bobana

Utakmica između Dinama i Crvene zvezde trebala se igrati 13. svibnja 1990. godine, no umjesto nogometnog spektakla došlo je do divljanja gostujućih navijača nakon čega su Bad Blue Boysi probili ogradu na sjevernoj tribini stadiona i sukobili se s policijom jer je štitila divljanje Delija.

U sveopćem metežu, dok se većina igrača oba sastava povukla u svlačionice, tadašnji kapetan Dinama Zvonimir Boban je krenuo braniti navijače. Kada ga je jedan od 'plavaca' udario pendrekom, Zvone mu je uzvratio skočivši mu nogama u trbuh. Zbog toga je Boban kažnjen s devet mjeseci neigranja, a izbornik Ivica Osim nije ga vodio na Svjetsko prvenstvo u Italiji.

Tadašnji milicajac Refik Ahmetović koji je udario Bobana prije nekoliko godina je u razgovoru za Hrvatski radio otkrio kako su ga kolege nagovarale da ubije Bobana. Kad sam se digao, tad su me moje kolege koje su bile blizu mene nagovarale da mu pucam u leđa. Da ga ubijem. Ja to nisam učinio. Nagovarali su me cijelo vrijeme dok je on bio na stazi. Njega je Kuže odveo prema svlačionici. Ja sam rekao 'Ako vi hoćete pucati, imate svoj pištolj i pucajte. Ja neću pucati, rekao je Ahmetović.

Od 20.06 na Prvome programu emitiramo dokumentarni film Nedjelja 13. Prikaz je to događaja uoči i za vrijeme utakmice te svega onoga što se zbivalo unutar i izvan stadiona. U filmu svjedoče navijači obje momčadi, službene osobe, pripadnici tadašnjih milicijskih jedinica, voditelji osiguranja, predstavnici klubova, te igrači Dinama i Crvene zvezde.