Zagreb spremno čeka novi izazov

Prolaskom skupine i osvajanjem 3. mjesta, sa 12 osvojenih bodova, u društvu Kiela, Pariza, La Rioje, Meškov Bresta i Metalurga, rukometaši Prvog plinarskog društva Zagreb plasirali su se u osminu finala Lige prvaka.

Apsolutno za svaku pohvalu je učinak na domaćem terenu, svih 5 pobjeda, posebice one protiv moćnog Kiela i prebogatog Pariza. Sjajan je podatak kako Zagrebaši nakon prvog dijela natjecanja imaju najbolju obranu Lige prvaka.

Naravno, nije sve bajno i sjajno, ovo je i dalje mlada momčad, koja mora naučiti pobjeđivati. posebno u gostima. S te strane su dvije pobjede protiv Metalurga, iako dojam nije bio za pohvaliti, strašno važne.

Također, ovi momci još moraju raditi na držanju konstante tijekom utakmice. Tu ne mislim da je problem fizičke pripremljenosti, već je stvar psihologije – kad stvari krenu nizbrdo još se nisu isprofilirala ona dva igrača koja će u tim trenucima uzeti loptu i smiriti situaciju. Ali, doći će to s vremenom, kvaliteta uvijek ispliva.

PPD Zagreb izvukao danski Kolding

Sada je pred njima novi izazov – utakmice osmine finala protiv Danskog Koldinga. Sastav je to poprilično različit od Zagreba. Prepuni su iskustva, velikih imena, ali isto tako momčad protiv koje Zagreb može ući u jednu otvorenu, mušku borbu za mjesto među osam najboljih.

Kolding je prvi dio Lige prvaka igrao u skupini B, osvojio 14 bodova i uzeo drugo mjesto.

Krenuli su fantastično i sa 14 golova razlike razbili Flensburg. Kroz listopad i studeni nastavili su sa sjajnim igrama, ali nakon toga zaredale su ozljede i u posljednje 4 utakmice nisu bili na pravoj razini. Ovo drugo mjesto su jedva spasili protiv švedskog Alingsasa, a primjerice slabašni Bešiktaš su doma pobijedili s tek 34:31. Kažem, dosta problema s ozljedama, a neke velike širine u sastavu nemaju.

Kad se pogledaju suhoparne brojke prvo im je ime Bo Spellerberg, s 59 pogodaka 7. strijelac dosadašnjeg tijeka Lige prvaka. Po zvučnosti i karijeri – glavna uzdanica svakako je sjajni Šveđanin Kim Andersson. No, ključni čovjek ovoga sastava, barem što se napada tiče je srednji vanjski Lukas Karlsson (još jedan Šveđanin!). Igrač strahovite brzine, baš onako dinamitan, koji nameće žestoki tempo Koldingova napada.

Ako do napada dođe, jer kao i svi Skandinavci, oni stvari vole rješavati prije negoli se obrana postavi. Čista kontra, polukontra, šut iz dotrčavanja, njima svejedno, samo neka je brzo i žestoko.

Naravno, za takav stil igre treba vam dobra obrana. Kolding je ima, klasičnu 6-0, u kojoj glavnu riječ vode Lasse Boesen i Torsten Laen, opet dobro poznata i iskusna imena. Vratarski tandem također je iz iste priče – Kasper Hvidt i Marcus David Cleverly, odličan dvojac koji vrhunski surađuje s obranom ispred sebe i sjajno čita protivnika.

S klupe ih vodi Islanđanin Aron Kristjansson, uz pomoć Bilala Šumana, jednog od ponajboljih rukometnih analitičara, tako da je sasvim izvjesno kako će Kolding biti spreman za Zagreb.

Vujović: Priželjkivao sam Kolding

Bit će spreman i Zagreb! Veselin Vujović iz utakmice u utakmicu oduševljava i igrače i navijače i novinare s nekim novim zanimljivim rješenjem, uvijek spreman nadmudriti i iznenaditi protivnika.

Svoju je momčad ove sezone podigao na višu razinu, nakon dvije godine Zagrebaši su prošli skupinu i nema razloga sumnjati da ne mogu otići i korak dalje.