Hrabro naprijed

Nakon što su ostvarili tri pobjede u deset nastupa košarkaši Cedevite "prebačeni" su u Eurokup.

Natjecanje, za koje se i ranije znalo kako je primjerenije i podobnije za njihovu, većinom, mladu momčad.

Sami rezultati to će također potvrditi.

Igrajući u skupini I, u društvu Volgograda, Rome i Zaragoze Cedevita je ostvarila četiri pobjede i dva poraza, s identičnim učinkom doma i vani, 2-1.

Naravno, najlakše je reći kako je moglo bolje, bolje uvijek može, ali moglo je biti i lošije. Strahovito je važnu za ovu momčad da su dobili dvije vrlo neizvjesne završnice, da su pokazali znanje i snagu otići nekome u goste i slavili s velikih 18 razlike.

Igrati u osmini finala protiv turskog Banvita ili španjolske Gran Canarije za Cedevitu nema neke razlike, stvar je zaista u najsitnijim detaljima. Dobro je znati kako sam Repeša kaže da Španjolci čak više odgovaraju njegovoj momčadi.

Inače, riječ je o klubu koji je ove sezone zaista dominantan u Eurokupu, doživjeli su samo jedan poraz, dok u španjolskome prvenstvu drže 8. mjesto s polovičnim učinkom pobjeda i poraza (10-10).

On što kod njih treba posebno naglasiti je domaći teren. Na Kanarima uvijek bude veselo za protivnika, nerijetko tamo gube i one najjače španjolske momčadi. Igrački gledano Gran Canaria je dobro posložena, slično Cedeviti. Širok izbor igrača, s velikim imenom na klupi – Aito Garcia Reneses.

Njegove prve uzdanice su Amerikanac Kyle Kuric (ne, nije s Brača, čini se da je slovačkog podrijetla), nekada odličan sveučilišni igrač, sada sve bolji u Europi te australski snajper – Brad Newley. Zapamtite i ime Waltera Tavaresa, 22-ogodišnjaka sa Zelenortskog otočja, koji je, s visinom od 221 i rasponom ruku od 236 centimetara, pravo čudo prilike. Naravno, već je bio na NBA draftu, prošlo ljeto uzeli su ga Spahijini Atlanta Hawksi.

Za razliku od Cedevite imaju i dosta iskusnih igrača – Baez, Kendall, Oliver, Bellas...

Što se Cedevite i njene igre tiče, šteta što su zaredale ozljede, pa se tako nadam što bržem oporavku dvojice najkompletnijih igrača – Marija Delaša i Roka Ukića. S njima dvojicom, uz vrlo motiviranog Stanka Baraća, sve slobodnije i boljeg drugog povratnika Marka Tomasa Cedevita ima momčad koja u dvije utakmice može izazvati bilo koga od 15 preostalih u Eurokupu.

Čisto da se zna, pobjednik para Cedevita – Gran Canaraia u četvrfinalu igra protiv boljega iz dvoboja Karšijaka – Lietouvos Rytas...

Sretno!