Kraj sna o medalji

Nadali smo se, vjerovali, ali na kraju moramo biti iskreni. Nismo bili pravi kada je bilo najpotrebnije i realno nismo ni zaslužili polufinale.

Znali smo sve o Poljacima. I kako treba i kako ne treba  igrati protiv njih, ali to jednostavno nije momčad primijenila na terenu. Poljaci su se silno trudili i da nas natjeraju  na igru šest na šest. Znali su da će oni tu biti u prednosti, zbog tjelesne dominacije, ali realno i boljeg vratara u takvoj. I navukli su Hrvatsku na taj tanak led.

Gotovo cijelo prvo poluvrijeme naši su pokušavali zabiti kroz sredinu. Nikako nisu uspjeli raširiti igru, ubrzati loptu i otvoriti si prostor da nešto lopti dođe i do krila. Pravih kontri i polukontri nije bilo. Duvnjak se silno trošio u organizaciji napada i pokušajima realizacije s 10 metara. Nažalost, nije bio precizan – realizacija 0/4. Ostali nisu mogli nadomjestiti njegovih uobičajenih 4-5 pogodaka.

U nastavku je izbornik Slavko Goluža ipak povukao potez koji je morao povući u prvom poluvremenu. Na klupi je ostavio Mirka Aliliovića, a na vrata poslao Filipa Ivića. I Hrvatska kreće kao uragan u prvih deset minuta. Serijom 6:1 uz briljantnog Duvnjaka u napadu igra Igor Karačić. Lopta je brza, poljska obrana raširena, pogađaju svi i u 42. minuti naši imaju +3 (17:14). Poljaci se vraćaju novom mini serijom 3:0, Szmal počinje braniti sve i u posljednjih deset minuta  naši suparnici ulaze s minimalnom prednošću 19:18. Ključni trenutak susreta čini se, ipak, bilo je razdoblje od 53. do 55. minute. Tada je Hrvatska imala dva igrača više, primila pogodak i dobila isključenje. Pružili smo ruku spasa Poljskoj i ona je to objeručke prihvatila. U posljednjih pet minuta Hrvatska nije uspjela zabiti niti pogodak i morala je stisnuti ruku Poljacima i čestitati im na polufinalu. Šteta, jer bila je to povijesna prilika da se osigura novo finale. Tko zna kada će se ždrijeb ponovno tako posložiti.

U drugom četvrtfinalnom susretu poslijepodne Katar je  pobijedio Njemačku 26:24 i nastavio živjeti svoj san. Već na predahu domaćin je imao četiri pogotka razlike. Njemačka se u nastavku nekoliko puta približila na -2, ali do izjednačenja nikada nije došla.

Našima sada ostaje borba za poredak od petog do osmog mjesta. Jako je bitno da osiguraju najmanje 7. mjesto jer to donosi kvalifikacije za Rio. Nadajmo se da će pronaći neku unutarnju snagu i nakon brazilsko-poljskog šoka ipak kao pobjednici otići iz Dohe.