Brazilske muke za četvrtfinale

Znali su sve. Vidjeli ih nekoliko puta u živo, analizirali, ali ipak nisu uspjeli odigrati utakmicu bez stresa. No, prošli su u četvrt finale, i to je u ovom trenutku najvažnije. Zbog čega su bili ispod uobičajene razine, morati će otkriti vrlo brzo, jer s takvom igrom neće proći dalje u borbu za medalje.

Otvaranje je bilo dobro. Sve do desete minute i prvog promašenog sedmerca. A onda kao da su se ukočili. Počele su im ispadati lopte u napadu, Brazilci su ih uništili kroz sredinu obrane i na crti, prvi put poveli u 16-oj, a konačno šokirali u završnici prvoga dijela kada su pobjegli na + 2. Doduše sve bi vjerojatno bilo drugačije da u međuvremenu nismo propustili realizirati čak 3 sedmerca. Goluža je izmijenio tri izvođača/ Čupića, Horvata i Štrleka/ ali nitko nije uspio namjestiti ruku i tako su proslavili Ricarda Nascimenta s 3 obrane.

Predah su naši dobro iskoristili. Serijom 5:0 ušli su u nastavak i činilo se da je vrijeme šokova prošlo. Ali opet je slijedila serija pogrešaka (ukupno su ih naši imali čak 18) i Brazilci su opet u prednosti. Ključni potez bio je uvođenje Filipa Ivića u 12 minuta prije kraja. Kod rezultata 22:22 Ivić brani sedmerac, na drugoj strani zabija Kopljar i Brazil je sada u problemima.Treba juriti zaostatak , a ima i igrača manje. Kada je Duvnjak 40 sekundi prije kraja podigao našu prednost na +2 mogli smo odahnuti. Pobjeda je bila tu. Slatka je zbog činjenice da su osigurane olimpijska kvalifikacije, ali ne i saznanja da nemamo igru protiv tzv“divlje“ obrane 4:2 ili 3/3. Osim toga što će se dogoditi uzme li nam sljedeći suparnik Duvnjaka pod kontrolu, kako ćemo rješavati napad.

Dosta je otvorenih pitanja nakon ove utakmice, tako da su dva dana predaha došla kao naručena. I zbog opravka, jer ovo je bilo veliko trošenje, udarne ekipe, ali i mira koji moraju naći sami sa sobom. Nadajmo se da im to nije poljuljalo samopouzdanje i da će se u četvrtfinalu vratiti u stari ritam.

U ostalim susretima 1/8 finala Slovenija je pobijedila Makedoniju 30:28. Čisto, zasluženo . Makedonci nisu imali pravi dan vratara, s vanjskih pozicija pogađao je samo Kiro Lazarov, a to protiv čvrste i dobre Slovenije nije bilo dovoljno. Katar je tek u završnici slomio otpor Austrije (sudili su Matija Gubica i Boris Milošević) 29:27, a najlakše je u četvrtfinale prošla Španjolska. Tunis je poražen s 28:20.