Brazil karta za Rio

Kao što se moglo pretpostaviti, Hrvatska nije imala nikakvih poteškoća da protiv BiH nastavi svoj pobjednički niz na Svjetskom prvenstvu. Izbornik Slavko Goluža ostavio je na klupi sve udarne snage koje su do sada iznijele najveći teret i priliku dao "uvjetno" rečeno drugoj momčadi.

Goluža: Idemo korak po korak, nismo otkrili sve karte


I treba priznati da su odgovorili na pravi način. Već nakon 15-tak minuta Hrvatska je stvorila 5 pogodaka prednosti. BiH je imala velikih problema s našom obranom i raspoloženim Filipom Ivićem na vratima. Do predaha su naši stvorili 9 pogodaka viška. Zanimljivo u tom razdoblju za BiH su zabijala samo dvojica igrača, kružni napadač Muhamed Toromanović (6 pogodaka) i maleni Josip Perić (2).

U nastavku su naši još malo dodali gas, u jednom trenutku pobjegli na čak 11 pogodaka prednosti, ali ih je onda u završnici stigao umor i BiH je stigla do podnošljivog poraza 28:21. Lijepo je bilo vidjeti da su konačno namjestili ruku i dobili na sigurnosti naši mladići Luka Stepančić (realizacija 4/7) i Ivan Slišković (5/8).

U bratskom obračunu Igora i Ivana Karačića uspješniji je bio naš reprezentativac. Igor je zabio šest pogodaka, a Ivan dobio skromnu minutažu - kao da ga je pojela nervoza - i ostao bez pogotka.

Hrvatska je tako s pet pobjeda osvojila prvo mjesto u skupini B i u osmini finala ide na Brazil. Domaćin sljedećih Olimpijskih igara dobrih pedeset minuta mučio se s Čileom i onda u završnici ipak stigao do pobjede koja im je donijela četvrto mjesto u skupini A. Riječ je o vrlo zanimljivoj reprezentaciji, koja je ovdje namučila mnoge. Na otvaranju su izgubili od Katara 28:23, od svjetskih prvaka nakon toga 29:27 pa su dobili Bjelorusiju 34:29. Sa Slovenijom su igrali ravnopravno do samoga kraja pa ipak izgubili 35:32. I konačno su pobjedom s Čileom potvrdili nastup u nokaut fazi. Igraju obranu 3/3 ili 4/2 i naši će ih morati dobro proučiti. Srećom imaju dva dana za to.

U ostalim susretima naše skupine Makedonija je pobijedila Austriju 36:31, a Tunis Iran 30:23 pa je konačni poredak – prva Hrvatska, druga Makedonija, treća Austrija, četvrti Tunis i peta BiH. To znači da u osmini finala ovoga dijela ždrijeba igraju: Hrvatska - Brazil, Španjolska - Tunis, Makedonija - Slovenija i Katar - Austrija. Ulog je golem. Svaki poraz znači oproštaj od Olimpijskih igara u Riju.