Očekivano - samo lakši trening

Kao što se i moglo očekivati, Iran nije bio prezahtjevan za hrvatsku rukometnu reprezentaciju u 3. kolu SP-a. Pobjeda 41:22 vrijedna je zbog dva boda koja znače definitivnu potvrdu prolaska u osminu finala, ali i saznanja da u pričuvi imamo nekoliko sjajnih aduta.

To prije svega vrijedi za sjajnog Filipa Ivića koji je imao čak 19 obrana. Mirko Alilović je tako dobio dan predaha, a izbornik Goluža potvrdu da na Fiću, kako ga od milja zovu suigrači, može vrlo ozbiljno računati.

Veliku minutažu protiv Irana dobili su Slišković, nepune 43 minute s realizacijom 5/8, Karačić 39.45 s učinkom 5/9 te Stepančić 36.32 s 3/6. Svoj trojici to bi trebalo pomoći da vrate izgubljeno samopouzdanje i sigurnost. Nekako se stječe dojam da su si dečki sami nabili pritisak i da se nikako ne mogu otkočiti. Nije dvojbeno da ćemo ih svu trojicu itekako trebati u nastavku turnira.

I protiv Irana naš je forte bila kontra. Imali smo ih čak 15, a realizirali 14, što je trećina svih postignutih. Premda će neki reći da samo s krilima i kontrama ne možemo osvojiti medalju, treba reći da smo ponekad prekritični prema njima. Netko je ipak omogućio te lake realizacije. Bez obzira je li to vratar, obrana dobrim postavljanjem ili blokom, važno je da se pogoci zabijaju. Krila su nam sjajna na ovom prvenstvu. Zabila su 50 od 101 pogotka. Jure ko brzi vlakovi. Pri tome su sigurni i sa sedam metara što nam je na nekim natjecanjima znao biti problem. Do sada smo imali 13 sedmeraca i 13  pogodaka s tri različita izvođača.

Ono što još uvijek donekle brine je obrana. Iranci su nam u prvom poluvremenu zabili 13 pogodaka. Još uvijek mnogo pogodaka primamo kroz sredinu obrane. Iako nam je blok počeo funkcionirati (7 protiv Irana), s njime nećemo moći pokriti sve slabosti protiv jačih reprezentacija. Trebati će nam znatno više agresivnosti i prekidanja suparničkih akcija.

Makedonija bi trebala puno toga otkriti i reći o snazi hrvatske reprezentacije. I oni su bez poraza nakon tri kola. Taj okršaj u srijedu rješava pitanje prvog mjesta i znatno lakšeg puta do četvrtfinala koje pak donosi olimpijske kvalifikacije. To je onaj minimalni cilj koji je pred reprezentaciju postavljen. Dečki su toga itekako svjesni i nadajmo se da će biti najbolji kada je to najpotrebnije.